Umíte správně skladovat pečivo? | E15.cz

Umíte správně skladovat pečivo?

Umíte správně skladovat pečivo?

Alena Menclová

K snídani křupavé rohlíky, k svačině voňavý, měkký krajíc – tak bychom si chtěli pochutnávat na pečivu a na chlebu. Ne každý má ale možnost vyběhnout každé ráno k pekaři a koupit vše čerstvé. Jak tedy uchovat pekařské výrobky, aby chutnaly i druhý a další den?

Chléb kupovaný i doma pečený

Nejlepší možností, jak mít stále čerstvý chleba, by byl nákup jen takového množství, které se sní ještě týž den, kdy bochník přinesete domů. Na výběr jsou různé druhy chlebů rozmanitých velikostí, a menší bochník není problém spotřebovat v den nákupu.

Klasický chléb ze směsi pšeničné a žitné mouky (do těsta patří i voda, sůl, koření a kypřidla) váží obvykle přes jedno kilo. Nespotřebovaný a špatně uložený chleba oschne, nebo naopak zvlhne, a chuť i vůně jsou ty tam. Trvanlivost chleba s původní chutí a vůní se počítá na dvanáct až čtyřiadvacet hodin.

Na krátkodobé uskladnění prospěje chlebu zabalení do lněné utěrky – přes látku může bochník „dýchat“ a neokorá. Hodí se i papírový sáček, a pokud máte možnost si už v prodejně vybrat mezi obalem z papíru nebo mikrotenu, volte papír.

Chleba upečený v domácí pekárně je podstatně menší, než kupovaný a také se dřív sní. Do zásoby patrně chléb nepečete, a do druhého dne vydrží třeba v chlebníku jak čerstvý. Ovšem málokdy vůbec něco zbude, takže uchování vám nemusí dělat starosti.

Chlebníky a chlebenky

Dva až tři dny vydrží v chlebníku všechny druhy chlebů. Navíc může být chlebník pěkným kuchyňským doplňkem, ať už si pořídíte dřevěný (borovice, dub, bambus), kovový z nerezu, plastový kombinovaný s kovem, nebo jen plastový ze zdravotně nezávadného materiálu.

Ve velikosti a cenách chlebníků jsou značné rozdíly: od malého chlebníčku na půlku chleba se dostane až ke schránkám na dva bochníky. Podle druhu dřeva a velikosti je pořídíte zhruba od necelých tří set korun, velký chlebník přijde i na devět stovek.

Náročnější spotřebitel si může koupit i chlebníky značkové od známých návrhářů a z různých materiálů, cena se ovšem vyšplhá i přes tři tisíce korun. V tvarech a barvách si určitě vyberete takový chlebník, který bude ladit s vaší kuchyní.

Chlebenka je označení pro výrobek z proutí, používá se na krátkodobé uchování chleba a pečiva, obojí se v ní dá naservírovat přímo na stůl. Hranatý, či kulatý nebo oválný košík má víko, uvnitř je proutí potaženo kanafasem nebo lněnou tkaninou.

Sáčky a tašky na housky a rohlíky

Uchovat toto pečivo křupavé a voňavé déle než šest hodin lze dost těžko. Po této době buď osychá, nebo zvlhne, zvlášť když jste si naskládali rohlíky a housky do mikrotenového sáčku. V papírovém pytlíku je aspoň domů donesete tak, jak mají být.

Kvalitní pečivo zůstane poživatelné do druhého dne ve speciálním sáčku vyrobeném ze stoprocentní bavlny (podložené potravinářským polyetylenem). Obal lze prát a hodí se i na drobné a čajové pečivo.

Tašky na pečivo vypadají podobně, jsou také z bavlny nebo lnu, uzavírají se na magnetky a jednoduchým přehrnutím okraje se na stole dají použít jako ošatka. Pořizovací cena není vysoká, opět si vyberete z několika barev.

Kam s ostatním pečivem?

Na sladké třené a kynuté pečivo si můžete pořídit keramický zásobník. Glazovaná nádoba (podnos s víkem) udržuje vyváženou teplotu a vlhkost uvnitř zásobníku. Víko je zevnitř bez polevy a vstřebává odpařovanou vlhkost, aniž by pečivo osychalo.

Další variantou pro skladování pečiva (ale i krájeného chleba) jsou vakuové dózy. Z uzavřené nádoby se speciální pumpičkou odsaje vzduch, takže žádné plísně se na pečivu neobjeví ani po delší době.

Dózy lze koupit v různých velikostech a barvách buď samostatně již od stokoruny za kus, nebo v sadě nádob různých velikostí a počtu. Dózy upotřebíte nejen na pečivo, dá se v nich skladovat i ovoce, zelenina a koření nebo bylinky.

Mraznička vám pomůže

Zamrazit chléb nebo jiné pečivo není problém. Chleba si můžete nakrájet na krajíce, a pak postupně odebírat jen potřebné množství. Kvalitně zmrazený chleba vydrží v mrazničce šest až osm měsíců, v chladničce uskladníte nespotřebovaný bochník asi týden.

Pečivo jako housky a rohlíky můžete v mrazicím boxu skladovat čtyři až šest měsíců. Pokud je před konzumací rozpečete v mikrovlnce, budou chutnat jako čerstvé. Stejně tak uchováte slané placky, nebo veku na chlebíčky. Zmrazit lze i dortový korpus, vánočky, vánoční pečivo i domácí sušenky.

Autor: Alena Menclová
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!