V přírodě chutná nejlépe – recepty na piknik | e15.cz

V přírodě chutná nejlépe – recepty na piknik

ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Svačina v přírodě, někde na louce nebo u vody, se může stát hezkým letním zážitkem.

Kromě dobrot a pití je nutné se vybavit také nádobím. Pohodlná je sada jednorázových talířků a kelímků nebo kufřík na piknik, který obsahuje sadu lehkých plastových talířků, příborů a skleniček. Nezapomeneme také na dostatečné množství ubrousků, otvírače na konzervy a láhve, slánku, mrazící tašku a igelitové sáčky na odpadky.

Místo, kde chceme uspořádat piknik pečlivě vybereme, abychom se nemuseli po chvíli stěhovat například kvůli mraveništi. Nejideálnější je suché místo, kde příliš neobtěžují komáři. S sebou si vezmeme větší deku, na kterou si budeme moci nejen sednout, ale také naservírovat jídlo.

Skladba jídelníčku záleží na chuti strávníků a také na tom, kolik času chcete věnovat přípravě. Pro jednoduché a přitom chutné pohoštění se nejčastěji hodí obložené chleby nebo bílé pečivo, naplněné pomazánkami, sýrem, masem a zeleninou. Několik tipů vám usnadní práci a přemýšlení.

Pikantní sendvič


150 g pražské mozaiky nebo vakuované šunky, 100 g másla, 150 g krémového sýra Fénix, 1 lžíce hořčice, 2 vejce natvrdo, 100 g tvrdého sýra, 2 okurky, 1 lžička sladké papriky, 1 dlouhá bageta nebo veka

Uzeninu, vejce a tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, mícháme s máslem, krémovým sýrem a jemně nakrájenými okurkami. Směs dochutíme hořčicí a kořením. Pečivo rozpůlíme, vydlabeme střídku a obě půlky naplníme směsí. Pevně přitiskneme k sobě, zabalíme do alobalu a dáme, nejlépe přes noc, uležet do chladničky. Před odchodem na piknik nakrájíme na plátky a znovu zabalíme do alobalu.

Osvěžující plněné papriky


2 středně velké papriky, 200 g hermelínu, 50 g jemného salámu, 1 malá cibule, 1 lžíce majonézy, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lučina, sůl, pepř, petrželka, 4 listy hlávkového salátu

Papriky omyjeme, podélně rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a odřízneme stopku. Hermelín nakrájíme na malé kousky, salám rozkrájíme na kostičky. Cibulku oloupeme, omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno. Přidáme sůl, pepř, majonézu, hořčici, vše promícháme a na chvíli necháme ztuhnout v chladničce. Půlky lusků naplníme připravenou pomazánkou. Povrch posypeme jemně nasekanou petrželkou a přiklopíme listem salátu. Podáváme s celozrnným chlebem. 

Toasty s tuňákem


8 plátků toastového chleba, 1 cibule, petrželka, 50 g zelených oliv, 2 lžíce majonézy, 250 g tuňáka v oleji, hlávkový salát nebo rajčata

Cibuli pokrájíme spolu s petrželkou. Na kolečka nakrájíme olivy, přidáme majonézu a tuňáka, jemně promícháme a namažeme na chléb. Vždy po dvou krajících přiklopíme k sobě a zatlačíme. Jednotlivé porce zabalíme do potravinářské folie a uložíme na hodinu do chladničky. Majonéza částečně prosákne do chleba a ten zvláční. Před podáváním sendviče vyjmeme z folie a diagonálně je rozkrojíme na trojúhelníky, které zdobíme listem opraného salátu nebo dílkem rajčete.

Toasty se žampióny


60 g žampiónů v nálevu, 60 g šunky, 1 cibule, 2 tavené sýry, pepř, citrónová šťáva, toastový chleba

Žampióny, šunku a cibuli jemně nakrájíme a zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme sýr a pepř a promícháme. Plátky toastového chleba natřeme pomazánkou a přiklopíme nenatřeným plátkem. Můžeme je nakrájet na trojúhelníčky.

A kdyby vás nebavilo jídlo chystat nebo chcete vyrazit na piknik jen tak „nalehko“ máte možnost si objednat plně vybavený a naplněný piknikový koš ve Šternberské kuchyni na zámku Jemniště. Rezervaci je nutno provést dva dny předem a na internetu http://www.jemniste.cz/kuchyne/piknik.php vybrat a objednat všechny dobroty, které v koši chcete mít. Samozřejmě včetně nápojů, salátů a ovocných dobrot.

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video