Valentýnské menu: Kozí sýr pečený v rýžovém papíru s džemem z brusinek a řeřichou
Kozí sýr pečený v rýžovém papíru s džemem z brusinek a řeřichou
(4 porce)
Ingredience:
360 g Sýr Buche de Chevre – kozí sýr s bílou plísní na povrchu
6 ks rýžového papíru
100 g čerstvých brusinek
50 g cukr krystal
50 cl vody
hrst salátu rukola
16 ks cherry rajčátek
1 kávová lžička pažitky
1 polévková lžíce řeřichy
sůl a pepř na dochucení
1 kávová lžička olivového oleje
1 kávové lžičky vinného octa
pár kapek 13-ti letého Aceto Balsamico
Příprava:
Ze sýru vytvarujeme 12 stejně velkých kuliček, které zabalíme jako malá psaníčka do rýžového papíru. Na rozpálené teflonové pánvi tato psaníčka z obou stran opečeme, tak aby sýr uvnitř změkl.
Z cukru vytvoříme světlý karamel, zalijeme vodou a svaříme do husta. Nakonec přidáme čerstvé očištěné brusinky, 1 minutu povaříme a necháme vystydnout.
Rukola salát nakrájíme, dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a vinným octem a přidáme na půlky nakrájená cherry rajčatka a nadrobno nakrájenou pažitku a řeřichu.
Úprava na talíři:
Aceto balsamico nakapeme na talíř, doprostřed položíme opečený kozí sýr /3 ks na 1 porci/, navrch ozdobíme brusinkovým džemem a salátem.
Autor: Radek Šubrt
šéfkuchař pražského pětihvězdičkového hotelu Le Palais, Praha 2