Vánočka – tradičně i netradičně

Uhlídat správnou teplotu trouby za vás nemůžeme, ale pár receptů vám, milé čtenářky, jistě přijde vhod.
Klasická staročeská vánočka
1 kg polohrubé mouky, 220 g tuku, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 - 80 g droždí, necelý 1/2 l mléka, citrónová kůra, vanilka, 40 g rozinek, 70 g mandlí, sůl, 1/2 vejce na potřen.
V některých krajích je zvykem těsto dochutit špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, anýzem, zázvorem, skořicí nebo přidat rozinky máčené v rumu.
Do části vlažného mléka s malým množstvím cukru a mouky rozdrobíme droždí. V míse utřeme změklý tuk s cukrem a žloutky. Mouku se solí prosejeme k utřenému tuku se žloutky a část si necháme na vypracování těsta na válu. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Zpočátku je těsto řidší, později zhoustne.
Těsto přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá válu. Nakonec do něho přidáme rozinky a nakrájené mandle. Těsto dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout (můžeme zadělat i večer a nechat kynout přes noc). Když je těsta dvakrát tolik (což bývá podle teploty místnosti za tři i více hodin), vyklopíme je na vál a začneme plést vánočku.
Jak se plete vánočka
Vykynuté těsto rozdělíme na válu na devět dílů. Ze čtyř největších upleteme čtyřpramenný cop. Pleteme od středu k jednomu konci a pak k druhému. Vánočku přeložíme na plech na pomaštěný papír. Střed copu rukou prohloubíme a peroutkou navlhčíme. Druhý cop splétáme ze tří pramenů a položíme jej do prohloubeného copu čtyřpramenného. Také jej středem prohloubíme a navlhčíme a nakonec na něj umístíme dva zbylé stočené prameny, které na koncích vánočky podhrneme pod spodní díl. Patra vždy trochu promáčkneme a jednotlivá patra prosypeme kousky mandlí
Co kilo mouky, to jedna minuta pečení
Hotovou vánočku necháme ještě dobře vykynout, pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nakrájenými na nudličky. Do středu vrchního copu na dvou místech opatrně vpíchneme špejle, aby se vrchní cop na vánočce nesesunul. Vánočku vkládáme do dobře rozehřáté trouby. Po krátkém zapečení oheň zmírníme a dopékáme. Jestliže se vánočka svrchu příliš rychle peče, přikryjeme ji pomaštěným nebo navlhčeným papírem či alobalem. Vánočku z jednoho kila mouky pečeme přibližně tak jednu hodinu.
Jestliže budete péct vánočku z jiného množství mouky, řiďte se radou našich zkušených babiček. Ty odhadly čas pečení takto a vždy se jim vánočka pěkně propekla: z půl kila mouky se vánočka peče půl hodiny, z kila hodinu.
Vánočka bez droždí a cukru
O Vánocích si diabetici nebo ti, kdo nechtějí nabírat další kalorie ze sladkostí, mohou bez obav dopřát vánočku, kterou můžete klasicky vytvarovat do copů nebo ji upéct ve formě.
50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg měkkého tvarohu, 2 žloutky, 12 polévkových lžic mléka, 8 polévkových lžic oleje, 100 g sorbitolu, 2 dkg rozinek, 1 dkg mandlí, 1,5 sáčku prášku do pečiva, strouhanou citrónovou kůru a špetku soli
Těsto se zpracuje obvyklým způsobem. Tvaroh se rozmíchá se žloutky, sorbitem, citrónovou kůrou a olejem do hladka, přidají se rozinky a mléko a znovu se hmota propracuje. Pak přidáváme prosátou mouku s pečivovým práškem a zpracujeme husté těsto. Upleteme vánočku, potřeme ji rozšlehaným bílkem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.
Když vánočka ztvrdne
Vyhodit je ji škoda a o„holou“ buchtu nikdo nestojí? Zpracujte ji tedy jinak a uvidíte, že nakonec přijde všem k chuti. U nás jsou oblíbení „chudí rytíři“, kdy vánočku nakrájím na plátky, které navlhčím mlékem a obalím v rozšlehaném vejci. Mezitím nechám rozpálit na pánvičce tuk, plátky vánočky rychle osmažím, nechám je osušit na papírovém ubrousku a ihned obaluji v moučkovém cukru s vanilkou nebo skořicí. A věřte nebo ne, do hodiny po vánočce zbude jen prázdný talíř.
Autor: Irena Forejtová