Vánoční cukroví bez cukru: Vínové hvězdičky a bamborové koláčky

Vínové hvězdičky
Ingredience:
350 až 400 g hladké mouky
250 g tuku
2 a půl polévkové lžíce bílého vína
Ingredience:
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobený tuk, víno a propracujeme těsto. Pak ho necháme v chladničce odpočinout hodinku či dvě.
Z těsta vyválíme plát asi 5 mm silný, vykrajujeme hvězdičky a klademe je na plech. Pečeme ve vlažné troubě a sundáváme z plechu až když vychladne, neboť hvězdičky jsou velmi křehké. Cukroví obalíme ve vanilkovém nebo skořicovém cukru.
Bramborové koláčky
Ingredience:
300 g brambor
250 g másla,
250 g hladké mouky,
sůl,
prášek do pečiva,
1 vejce,
kmín.
Příprava:
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme.
Nastrouháme, přidáme máslo, mouku, sůl a prášek do pečiva a zaděláme těsto. Rozválíme na 1 cm a vykrajujeme kolečka, které potřeme žloutkem, posypeme kmínem a upečeme.