Vánoční pečení: Zdravé vánoční recepty

Ovesné kuličky
250 g ovesných vloček
250 g rostlinného tuku
170 g celozrnné mouky
80 g třtinového cukru
120 g kakaa
1 lžička prášku do pečiva (nebo vinný kámen-k dostání v prodejně zdravé výživy)
1 vejce
80 g medu
1 vanilkový lusk
špetka soli
Všechny ingredience pořádně promícháme a z těsta pak tvarujeme kuličky, které pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
Ovocný salám
2 šálky sušeného ovoce
1 šálek ovesných vloček
100 g mandlí
kokos
Ovoce pomeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme -lépe se to bude dělat, pokud ho předem namočíme. Do směsi dále přidáme vločky a pomleté mandle a z hmoty vytvarujeme salám, který obalíme v kokosu. Dáme ztuhnout do lednice a pak krájíme na kolečka.
Burisonky
350 g burisonů
100 g sušených meruněk
100 g vlašských ořechů
50 g rostlinného tuku
125 g medu
50 g rozinek
100 g pražených drcených lískových oříšků
100 čokolády
Rozpuštěnou čokoládu umícháme s máslem a medem. Do směsi pak přidáme zbylé ingredience a tvarujeme kuličky, které posypeme oříšky a rozinkami. Pečeme na 180 °C 10 minut.
Linecké
200 g žitné mouky
100 g rostlinného tuku
50 g třtinového cukru
1 žloutek
kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu
džem bez cukru na slepení
Všechny ingredience pořádně promícháme, necháme chvíli ztuhnout, pak těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka. Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut a po vychladnutí slepíme džemem.
Mrkvové sušenky
180 g mrkve nastrouhané najemno
250 g rostlinného tuku
300 g celozrnné mouky
1 sáčku prášku do pečiva (nebo vinný kámen)
vanilkový cukr na obalení
Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, přidáme mouku, prášek do pečiva a vyválíme těsto. Z něj pak vykrajujeme tvary podle vlastní fantazie. Dáme péct na 180 °C na dobu přibližně deseti minut a pak ještě horké obalíme ve vanilkovém cukru.
Čokoládové bonbony
med
lískové oříšky
kakao
kokos
Lískové oříšky roztlučte v hmoždíři nebo pomelte v mlýnku, přidejte podle chuti med a kakao (čím více kakaa, tím víc bude směs do hořka). Pak přichází na řadu trochu „patlání“…čili vše promíchat a ze směsi vytvořit kuličky,které obalíte v kokosu a dáte ztuhnout. Čím víc budou oříšky rozemlety najemno, tím víc pustí oleje a bonbóny budou lépe držet - kuličky tvořte nejlépe tak, že je vyválíte mezi dlaněmi.
Hrudky
300 g celozrnné mouky
140 g tuku
100 g hrubě nasekaných ořechů, mandlí a kokosu
2 žloutky
60 g přírodního cukru
trochu mléka
Všechny ingredience smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které můžeme případně naředit mlékem. Lžičkou pak tvoříme menší hrudky, které pečeme zvolna asi 10 minut do růžova.