Vánoční pečení: Klasické recepty
Kvítečka
100 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g cukru, 140 g hladké mouky, 2 žloutky
Z ingrediencí zpracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky a po třech 3 je slepujeme bílkem do trojlístku. Potřeme žloutkem, doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.
Pařížské rohlíčky
3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře, pak lehce vmícháme 150 g mletýc hořechů a lžíci polohrubé mouky. Vložíme do sáčku s ustřihnutým okrajem a tím stříkáme na plech rohlíčky, které pečeme při 110 °C. Tři žloutky, 100 g cukru a 50 g čokolády na vaření šleháme nad parou. Po vychladnutí vmícháme 125 g másla a trochu rumu a tímto krémem stříkáme rohlíčky, které pak ještě namáčíme do čokolády.
Pudinkové tyčinky
650 g hladké mouky, 5 vanilkových pudinků, 500 g tuku, 250 g cukru, troška prášku do pečiva
Z ingrediencí zpracujeme těsto, které necháme odpočinout. Přes nástavec v masovém strojku tvoříme pásky, které rádýlkem nakrájíme na stejné tyčinky. Upečeme je a slepíme marmeládou. Konce máčíme v čokoládě.
Kočičáky
1/4 l mléka, 150 g cukru, 160 g tuku, 60 g hladké mouky
Vše svaříme na kaši, necháme vychladit, přidáme 200 g mletých ořechů, 200 g kandovaného ovoce a 100 g rozinek. Ze směsi tvarujeme na pečící papír placičky, které upečeme a spodní stranu potřeme čokoládovou polevou.
Ořechové cukroví slepované
500 g hladké mouky, 280 g tuku, 140 g cukru, 4 žloutky, citronová kůra
Z ingrediencí vyválíme těsto, ze kterého vykrajujeme tvary dle libosti. Upečeme je a poté slepujeme krémem, který připravíme tak, že svaříme 1/8 l mléka, 1 vanilkový cukr, trochu skořice, 70 g cukru a 140 g mletých ořechů. Do vychladlého krému vmícháme 50 g másla. Nakonec namáčíme do čokolády.
Žluté dortíčky
240 g tuku, 80 g cukru, 120 g mletých ořechů, 300 g hladké mouky
Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary dle libosti a upečeme. Tak jednotlivé kousky slepujeme krémem -utřeme 200 g másla a 100 g cukru, přidáme 1 žloutek a nakonec vmícháme šťávu z 1/2 pomeranče. Nakonec polijeme polevou- vyšleháme 2 žloutky a 100 g cukru- a necháme zaschnout.
Rohlíčky s mandlovým krémem
150 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 110 g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, citronová kůra
Ze surovin vypracujeme těsto, vyválíme ho a vykrájíme z něj rohlíčky, které upečeme a pak slepíme mandlovým krémem. Mandlový krém připravíme tak, že smícháme 150 g másla, 100 g jemně nastrouhané čokolády,100 g jemně mletých mandlí a 2 lžíce rumu. Konce rohlíčků namáčíme do čokolády a obalujeme v sekaných oříšcích.
Medové rohlíčky
380 g hladké mouky, 150 g másla, 150 g medu, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, šťáva z 1/2 citronu, 1/4 lžičky jedlé sody
Postup je stejný jako v předchozím receptu, pouze rohlíčky slepíme marmeládou.
Linecké těsto
420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 230 g Hery, 2 žloutky, citronová kůra a šťáva z 1/2 citronu
Vypracujeme těsto, které necháme přes noc v lednici, následující den vyválíme a vykrajujeme různé tvary, které po upečení slepujeme marmeládou.
Kokosové laskonky
250 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 250 g nastrouhaného ztuženého tuku, 150 g mletého kokosu
Ze surovin vypracujeme těsto, který dáme na hodinu do lednice. Pak ho vyválíme a oválnou formičkou vykrajujeme oválky, které pečeme v mírně vyhřáté troubě tak, aby zůstaly světlé. Po vychladnutí slepujeme ořechovým krémem a stříkáme čokoládovou polevou. Ořechový krém: Utřeme 250 g másla se 3 lžícemi moučkového cukru, 2 vanilkovými cukry. Do utřené směsi přidáme 150 g mletých ořechů spařených 5 lžícemi horkého mléka.
Čokoládové rohlíčky s krémem
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 žloutek, 40 g mletých ořechů, 20 g kakaa, špetka mleté skořice a vanilkového cukru, citronová kůra
Ze surovin vypracujeme těsto, které vyválíme na tloušťku 5 mm. Z něj vykrajujeme kulatou formičkou rohlíčky, které upečeme ve středně vyhřáté troubě a necháme vychladnout. Utřeme 2 vejce s 200 g moučkového cukru, 50 g kakaa, pomalu přikapáváme 250 g rozpuštěného 100% tuku a ochutíme rumem. Dobře vyšlehaný krém necháme v chladničce ztuhnout, pak přes cukrářský sáček ozdobně nastříkáme na upečené rohlíčky.
Máslový oválek
300 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 200 g tuku, 1 žloutek
Vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme oválky a upečeme. Slepujeme krémem, který připravíme tak, že uvaříme pudink z 2,5 dl mléka, 1 kakaového pudinku, 4 lžic krupicového cukru a 2 lžic horké kávy. Vyšleháme 250 g másla a vmícháme vychladlý pudink. Máčíme v čokoládě, posypeme kokosem.
Kuličky rafaelo
200 g mletého cukru, 200 g sušeného mléka, 250 g 100% tuku Omega, 200 g kokosu, 100 g mletých ovesných vloček, 1 vanilkový cukr, 1 dl teplé vody
V rozpuštěném vychladlém tuku rozmícháme cukry a mleté vločky, přilijeme vodu, vmícháme sušené mléko, kokos a dobře zpracujeme. Dáme ztuhnout a pak tvarujeme kuličky, do každé vtlačíme opražený, oloupaný lískový oříšek, obalíme v kokosu a uložíme do papírového košíčku.
Čokoládové košíčky
4 čokolády Ledové kaštany, 250 g 100% tuku Omega, 1 lžička kakaa
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme čokoládu, kakao a vymícháme hladkou směs, která se ale nesmí vařit. Do papírových košíčků nalijeme trochu čokolády, necháme ztuhnout a dáme trochu ořechové nádivky -svaříme 1/2 dl mléka a 1/2 dl rumu, přidáme 180 g mletého cukru, 200 g mletých ořechů nebo kokosu a necháme vychladnout. Naplněný košíček zalijeme čokoládou a ozdobíme lískovým oříškem.
Kokosová kolečka
200 g hladké mouky, 150 g mletého cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 200 g kokosu, citrónová kůra
Ze surovin vypracujeme těsto, necháme chvíli odležet, pak vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Slepujeme marmeládou a zdobíme čokoládou.
Křupavé placičky
225 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 125 g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Vypracované těsto necháme odpočinout, vyválíme, vykrajujeme kolečka a dáme předpéct. Na předpečená kolečka dáme pomocí dvou lžiček kopeček nádivky -zahřejeme 15 g másla, 175 g mletého cukru, 175 g šlehačky, 75 g nakrájených sušených meruněk, 250 g nesolených pomletých arašídů a chvilku povaříme. Kolečka s kopečkem nádivky necháme v mírně teplé troubě na 150 °C ještě 15 minut dopéct. Postříkáme čokoládou.
Voňavé cukroví
140 g hladké mouky, 140 g mletého cukru, 100 g másla, 1 vejce, 140 g mletých ořechů
Vypracované těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho zapracujeme strouhanou citronovou kůru a do druhého 50 g nastrouhané čokolády, trochu mleté skořice a tlučeného hřebíčku. Je-li těsto řídké, přidáme ještě mouku. Vyválíme, vykrajujeme tvary dle libosti a upečeme. Tmavé i světlé cukroví slepujeme marmeládou, povrch potřeme citronovou polevou a ozdobíme.