Vánoční recepty: Ryba na vánočním stole
Jemná rybí roláda
Na roládu spotřebujeme zbytky vykostěného kapra, kuřecí maso (celkem 400 g syrového masa), přidáme cibuli, 50 g mrkve, 50 g hrášku, celeru a petržele, citrónovou šťávu, lžičku protlaku, sůl, 50 g oleje, kousek veky, 3 lžíce mléka a strouhanku.
K umletému masu přidáme v mléce namočenou veku, protlak, nakrájenou cibuli a sůl. Směs promícháme a rozdělíme na 2 části. Nakrájenou zeleninu na oleji podusíme, přidáme hrášek. Do vymazané formy vysypané strouhankou dáme polovinu směsi, po délce vyhloubíme rýhu, rozprostřeme do ní zeleninu a zasypeme zbylou směsí. Pečeme v silně vyhřáté troubě 1/2 hodiny, vyjmeme z trouby, necháme 15 minut ve formě a vyklopíme.
Kapří plátky na žampionech
4 porce kapra nakrájené do podkovy, 200 g žampionů, 200 g mrkve, 100 g zeleného hrášku, 2 lžíce másla, mletou sladkou papriku, pepř, sůl, petrželku, hladkou mouku na obalení, olej na smažení.
Na másle udusíme na větší kousky nakrájenou karotku, stejně nahrubo nakrájené žampióny a hrášek, opepříme a osolíme. Kapra nakrájíme přes celé tělo na podkovy asi 2 cm tlusté, potřeme je solí a mletou paprikou a obalíme v mouce. Porce ryby prudce opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Na talíři obložíme kapra zeleninou a podáváme s hranolky nebo opečenými brambory.
Ryba na mandlích
750 g filé z tresky, sůl, 3 lžíce másla, kůru z 1 citronu, 1/2 lžičky sladké papriky, mletý pepř, tuk na vymazání pekáče.
Filé nakrájíme na plátky, osolíme a naskládáme do vymazaného pekáče, Smícháme najemno nasekané mandle, máslo, strouhanou očištěnou citrónovou kůru, sůl a koření. Touto směsí potřeme plátky filé. Pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka. Pokrm podáváme horký.
Grilovaná rybí minutka
1 kg plátků z mořské ryby, 3 cibule, 80 g másla, 1 dl jablečného moštu, plátek citronu, sůl, 1/4 l smetany, muškátový oříšek, pepř, lžičku francouzské hořčice, strouhanky.
Drobně nasekanou cibuli osmahneme na 50 g másla dožluta. 10 minut povaříme odřezky z ryb ve 1/4 l vody, do níž jsme přidali mošt, citron a sůl. Cibuli prolisujeme přes síto, přidáme 2 lžíce procezeného vývaru a smetanu. Promícháme, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí a hořčicí. Ve zbytku procezeného vývaru 5 minut povaříme ryby, přeložíme do grilovací misky, přelijeme omáčkou, posypeme strouhankou, vmícháme zbytek másla a grilujeme do zhnědnutí. Ihned podáváme obložené topinkami.
Pečené makrely na červeném víně
2 makrely, pepř, sůl, lžíci másla, 2 lžíce oleje, cibuli, 2 bobkové listy, 4 stroužky česneku, tymián, 2 dl dezertního červeného vína, drůbeží vývar, 2 lžíce kečupu, lžičku citrónové šťávy,lžíci drobně nakrájené petrželky.
Makrely osolíme, opepříme a do břišních otvorů vložíme máslo. V rozehřátém oleji zpěníme cibuli nakrájenou na tenká kolečka a rozetřený česnek, přidáme makrely a opečeme ze všech stran. Přidáme bobkové listy a tymián, podlijeme vínem, přiklopíme a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem. Když jsou ryby měkké, přimícháme kečup rozředěný s citrónovou šťávou a krátce zahřejeme. Hotové sypeme petrželkou.
Rybí salát
500 g rybího filé, sůl, 2 kyselá jablka, menší celer. Na majonézu: 2 žloutky, šálek oleje, sůl, špetku cukru, citrónovou šťávu, worcestrovou omáčku.
Filé osolíme a udusíme ve vlastní šťávě doměkka. Zatím utřeme majonézu. Žloutky osolíme a za stálého přikapávání oleje pilně mícháme. Pak okyselíme, ochutíme kořením, případně přisladíme. Vychladlé filé nakrájíme jemně přes vlákno, smícháme s majonézou a jemně promísíme. Podáváme zdobené natvrdo vařeným vejcem a zelenou petrželkou.
Autor: Irena Forejtová
18. prosince 2009