Vánoční recepty: Ryba na vánočním stole | E15.cz

Vánoční recepty: Ryba na vánočním stole

Irena Forejtová

Nenapadá vás jiná úprava kapra než obalený v trojobalu a osmažený ve friťáku? Úprava štědrovečerní ryby nemusí být jen obyčejná česká klasika. Na slavnostní večer si přece jen můžete dopřát něco neobvyklého.

Jemná rybí roláda


Na roládu spotřebujeme zbytky vykostěného kapra, kuřecí maso (celkem 400 g syrového masa), přidáme cibuli, 50 g mrkve, 50 g hrášku, celeru a petržele, citrónovou šťávu, lžičku protlaku, sůl, 50 g oleje, kousek veky, 3 lžíce mléka a strouhanku.

K umletému masu přidáme v mléce namočenou veku, protlak, nakrájenou cibuli a sůl. Směs promícháme a rozdělíme na 2 části. Nakrájenou zeleninu na oleji podusíme, přidáme hrášek. Do vymazané formy vysypané strouhankou dáme polovinu směsi, po délce vyhloubíme rýhu, rozprostřeme do ní zeleninu a zasypeme zbylou směsí. Pečeme v silně vyhřáté troubě 1/2 hodiny, vyjmeme z trouby, necháme 15 minut ve formě a vyklopíme.


Kapří plátky na žampionech

4 porce kapra nakrájené do podkovy, 200 g žampionů, 200 g mrkve, 100 g zeleného hrášku, 2 lžíce másla, mletou sladkou papriku, pepř, sůl, petrželku, hladkou mouku na obalení, olej na smažení.

Na másle udusíme na větší kousky nakrájenou karotku, stejně nahrubo nakrájené žampióny a hrášek, opepříme a osolíme. Kapra nakrájíme přes celé tělo na podkovy asi 2 cm tlusté, potřeme je solí a mletou paprikou a obalíme v mouce. Porce ryby prudce opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Na talíři obložíme kapra zeleninou a podáváme s hranolky nebo opečenými brambory.

Autor: Ženy - E15



Ryba na mandlích


750 g filé z tresky, sůl, 3 lžíce másla, kůru z 1 citronu, 1/2 lžičky sladké papriky, mletý pepř, tuk na vymazání pekáče.

Filé nakrájíme na plátky, osolíme a naskládáme do vymazaného pekáče, Smícháme najemno nasekané mandle, máslo, strouhanou očištěnou citrónovou kůru, sůl a koření. Touto směsí potřeme plátky filé. Pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka. Pokrm podáváme horký.



Grilovaná rybí minutka


1 kg plátků z mořské ryby, 3 cibule, 80 g másla, 1 dl jablečného moštu, plátek citronu, sůl, 1/4 l smetany, muškátový oříšek, pepř, lžičku francouzské hořčice, strouhanky.

Drobně nasekanou cibuli osmahneme na 50 g másla dožluta. 10 minut povaříme odřezky z ryb ve 1/4 l vody, do níž jsme přidali mošt, citron a sůl. Cibuli prolisujeme přes síto, přidáme 2 lžíce procezeného vývaru a smetanu. Promícháme, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí a hořčicí. Ve zbytku procezeného vývaru 5 minut povaříme ryby, přeložíme do grilovací misky, přelijeme omáčkou, posypeme strouhankou, vmícháme zbytek másla a grilujeme do zhnědnutí. Ihned podáváme obložené topinkami.

Autor: Ženy - E15


Pečené makrely na červeném víně


2 makrely, pepř, sůl, lžíci másla, 2 lžíce oleje, cibuli, 2 bobkové listy, 4 stroužky česneku, tymián, 2 dl dezertního červeného vína, drůbeží vývar, 2 lžíce kečupu, lžičku citrónové šťávy,lžíci drobně nakrájené petrželky.
Makrely osolíme, opepříme a do břišních otvorů vložíme máslo. V rozehřátém oleji zpěníme cibuli nakrájenou na tenká kolečka a rozetřený česnek, přidáme makrely a opečeme ze všech stran. Přidáme bobkové listy a tymián, podlijeme vínem, přiklopíme a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem. Když jsou ryby měkké, přimícháme kečup rozředěný s citrónovou šťávou a krátce zahřejeme. Hotové sypeme petrželkou.

Rybí salát


500 g rybího filé, sůl, 2 kyselá jablka, menší celer. Na majonézu: 2 žloutky, šálek oleje, sůl, špetku cukru, citrónovou šťávu, worcestrovou omáčku.
Filé osolíme a udusíme ve vlastní šťávě doměkka. Zatím utřeme majonézu. Žloutky osolíme a za stálého přikapávání oleje pilně mícháme. Pak okyselíme, ochutíme kořením, případně přisladíme. Vychladlé filé nakrájíme jemně přes vlákno, smícháme s majonézou a jemně promísíme. Podáváme zdobené natvrdo vařeným vejcem a zelenou petrželkou.

Autor: Irena Forejtová
18. prosince 2009

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.