Vánoční recepty 1.

Závin z listového těsta s jablky a mákem
Ingredience:
1 balíček listového těsta (500 g)
mouka na vál
I vejce na potření
moučkový
a vanilkový cukr na posypání
Náplň:
1 kg jablek, cukr, skořice, pomerančová kůra, 1/2 šálku máku
Návod k přípravě: Na pomoučeném vále rozválíme polovinu těsta na obdélník. Válečkem opatrně přeneseme na plech. Pokryjeme připravenou náplní, posypeme umletým mákem, přikryjeme druhou části těsta a dobře na okraji uzavřeme. Stejným způsobem připravíme i závin z druhé poloviny těsta. Oba záviny na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v horké troubě. Po upečení a částečném prochladnutí sypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a krájíme díly.
Náplň: oloupaná jablka nastrouháme a ochutíme cukrem, skořicí a omytou nastrouhanou pomerančovou kůrou.
Plněné čokoládové kuličky
5 dkg neloupaných mandlí umeleme, nastrouháme 10 dkg čokolády, přidáme 10 dkg práškového cukru, 1 bílek a trochu rumu.
Návod k přípravě: Vypracujeme těsto, vyválíme šišku, ze které krájíme stejné kousky a tvoříme kuličky.
Nádivku si připravíte takto: Utřeme kousek másla s vařeným žloutkem, přidáme lžíci práškového cukru a pár kapek rumu. V kuličkách uděláme koncem vařečky důlek, kde vložíme náplň, zakulatíme a půl kuličky obalíme ve strouhané čokoládě a půl v oříšcích. Necháme schnout.