Vánoční recepty 8.

Medový nugát
Ingredience:
7 bílků
350 g cukru
200 g medu
250 g arašídů
100 g proslazené pomerančové kůry
dortové oplatky
Návod k přípravě:
Ve vodní lázni šleháme bílky s cukrem na pevný sníh, do něhož zvolna přikapáváme med. Pokračujeme, až je krém opět hustý a poté přimícháme rozsekané arašídy, nadrobno nakrájenou kůru a hmotu rozetřeme asi ve 2 cm vrstvě mezi dortové oplatky. Zatížíme a necháme v chladu ztuhnout.
Oříškové placičky
Ingredience na 20 ks:
100 g cukru, 100 g másla, 120 g žervé, 80 g medu, 40 g sekaných oříšků, 150 g čokoládové polevy
Návod k přípravě:
Vmícháme cukr, máslo, med, oříšky a žervé a zahřejeme. Z těsta nabíráme malé kopečky a rovnáme je na plech. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Z kopečků uděláme placičky a pečeme je dozlatova asi 10 minut. Cukroví necháme vychladnout na plechu, pak je podebereme a dáme na vál. Rozpustíme čokoládovou polevu u a tenkým praménkem ji nastříkáme na cukroví. Necháme zaschnout.
Dobrou chuť!