Vánoční recepty: Kakaová zrna a Kokosové kornoutky

Vánoce se blíží mílovými kroky a protože je tento čas vždy spojen s konzumací
dobrého cukroví, budeme vám až do té doby přinášet recepty právě na ně. S
dietními recepty začneme opět v příštím roce.
Kakaová zrna
Ingredience:
150 g
strouhaných vlašských ořechů
150 g cukru moučka
1 dl rumu
50 g
hrozinek
250 g tuku
100 g kakaa
300 g
cukru
Návod k přípravě:
Strouhané ořechy,
cukr a napřed namočené a osušené rozinky dáme do misky a pomocí rumu utvoříme
těsto. V páře mícháme do zhoustnutí ztužený tuk, kakao a cukr. Ořechovou hmotu
vkládáme lžičkou do papírových košíčků a zaléváme prochladlou čokoládou.
Kokosové kornoutky
Ingredience:
300 g strouhaného kokosu, 200 g cukru,
trocha rumu, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2-3 bílky, 100 g másla , 100 g hořké
čokolády, 50 g cukru
Návod k přípravě:
Z
tužšího papíru slepujeme asi 6 cm dlouhé kornoutky, které nám slouží jako formy.
Kokos umeleme na masovém mlýnku, přidáme cukr, několik kapek rumu, rozpuštěné
máslo (asi 2 lžíce) a bílky. Vypracujeme vláčné těsto a vyválíme, aby se
nelepilo. Válíme ho přes igelit, rozkrájíme na čtverečky, každý natočíme na
formu ve tvaru kornoutku a do druhého dne necháme uschnout. Potom formu opatrně
odstraníme a kornoutky naplníme krémem z másla cukru a čokolády. Konce kornoutku
můžeme namočit v čokoládě.