Recepty z černého bezu - vyrobte si domácí sirup nebo povidla | e15.cz

Recepty z černého bezu - vyrobte si domácí sirup nebo povidla

ZDROJ: Ženy - E15

mk

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Černý bez je léčivá rostlina, ze které lze připravit známe kosmatice (smažené květy), bezinkový sirup nebo povidla.

Bezové květy obsahují řadu zdraví prospěšných látek, například silice, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny, vitaminy P a C. Pomáhají tak léčit nachlazení, zánět dutin, kašel i rýmu, snižují teplotu a stimulují pocení. Používají se ale i při potížích s močovými cestami a ledvinami, odstraňují plynatost a žaludeční nevolnost. Když je navíc zkombinujete s dalšími bylinkami, například s jitrocelem, hluchavkou, lipovým květem, podbělem nebo diviznou, přidáte trošku medu a citronu, celkově posílíte obranyschopnost svého organismu. Navíc si i pochutnáte.

Kosmatice
Připravte si umyté a okapané květy černého bezu, 1/4 litru mléka, 2 vejce, špetku soli, 150 g hladké celozrnné mouky, olivový olej
Květy pořádně omyjeme a necháme okapat. Nůžkami odstříháme stopky. Z mléka, vajec, soli a mouky si připravíme těstíčko, necháme chvilku odstát a poté do něj namáčíme květy, které pak usmažíme z obou stran. Další variantou je, že stopku necháme, květy obalíme, usmažíme na té straně, kde není stopka, pak ji teprve odstřihneme a osmažíme na druhé straně. Kosmatice můžeme podávat se zeleninovým salátem nebo je lze pokapat medem, kakaem, dozdobit kousky ovoce a mít tak variantu na sladko.

Osvěžující nápoj
Aroma černého bezu je nezaměnitelné a velmi dobré, takže si můžeme připravit také osvěžující nápoj. Omyté květy přelijeme vodou a necháme přes noc luhovat (všechny cenné látky tak zůstanou zachovány). Pak scedíme, do nápoje vymačkáme trochu citronu nebo limetky a dochutíme medem nebo třtinovým, cukrem. Na závěr přidejte hodně kostek ledu, sklenici dozdobte kolečkem pomeranče a můžete podávat.

Sirup z černého bezu
Tento sirup je výborný při nachlazení a kašli. K jeho výrobě budete potřebovat 300 g květů černého bezu, 1 litr vody, 1 kg třtinového cukru a citron.
Natrhané květy pořádně umyjeme a pak je ještě prohlédneme, jestli v nich není nějaký hmyz, který se tam rád schovává. Můžeme květy na chvíli ponořit do vody a pokud tam hmyz je, tak vyplave na povrch, kde ho můžeme lehce sebrat. Květy pak  zalijeme litrem vody, přidáme oloupaný, na plátky pokrájený citron zbavený jadérek a vše povaříme patnáct minut. Sundáme z plotny,  přiklopíme pokličkou a necháme v chladu stát jeden den. Scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko (květy pořádně vymačkáme), přidáme kilo třtinového cukru a vaříme do zhoustnutí. Za tepla plníme do skleniček, zavíčkujeme je a do vychladnutí převrátíme dnem vzhůru.

Čaj ze sušených květů
Nezapomeňte si udělat zásobu květů černého bezu na zimu, kdy se vám teplý léčivý čaj bude hodit při bolestech v krku. 3 lžičky sušené drogy zalijte šálkem vroucí vody a přikryjte. Nechte asi 10 minut ustát a pak sceďte. Při potížích pijte třikrát denně po jednom šálku.

Povidla z bezinek (bezinky jsou plody černého bezu)
Oprané a okapané bezinky prolisujeme a šťávu přecedíme do kastrolu. Přisypeme třtinový cukr, na 1 kg šťávy počítáme asi 170 g cukru. Vaříme za stálého míchání a během vaření sbíráme pěnu. Horká povidla plníme do sklenic, které zavíčkujeme. Bezinková povidla jednak velmi dobře chutnají, ale účinkují také proti zácpě.

Autor: mk

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video