Recepty z černého bezu - vyrobte si domácí sirup nebo povidla

Bezové květy obsahují řadu zdraví prospěšných látek, například silice, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny, vitaminy P a C. Pomáhají tak léčit nachlazení, zánět dutin, kašel i rýmu, snižují teplotu a stimulují pocení. Používají se ale i při potížích s močovými cestami a ledvinami, odstraňují plynatost a žaludeční nevolnost. Když je navíc zkombinujete s dalšími bylinkami, například s jitrocelem, hluchavkou, lipovým květem, podbělem nebo diviznou, přidáte trošku medu a citronu, celkově posílíte obranyschopnost svého organismu. Navíc si i pochutnáte.
Kosmatice
Připravte si umyté a okapané květy černého bezu, 1/4 litru mléka, 2 vejce, špetku soli, 150 g hladké celozrnné mouky, olivový olej
Květy pořádně omyjeme a necháme okapat. Nůžkami odstříháme stopky. Z mléka, vajec, soli a mouky si připravíme těstíčko, necháme chvilku odstát a poté do něj namáčíme květy, které pak usmažíme z obou stran. Další variantou je, že stopku necháme, květy obalíme, usmažíme na té straně, kde není stopka, pak ji teprve odstřihneme a osmažíme na druhé straně. Kosmatice můžeme podávat se zeleninovým salátem nebo je lze pokapat medem, kakaem, dozdobit kousky ovoce a mít tak variantu na sladko.
Osvěžující nápoj
Aroma černého bezu je nezaměnitelné a velmi dobré, takže si můžeme připravit také osvěžující nápoj. Omyté květy přelijeme vodou a necháme přes noc luhovat (všechny cenné látky tak zůstanou zachovány). Pak scedíme, do nápoje vymačkáme trochu citronu nebo limetky a dochutíme medem nebo třtinovým, cukrem. Na závěr přidejte hodně kostek ledu, sklenici dozdobte kolečkem pomeranče a můžete podávat.
Sirup z černého bezu
Tento sirup je výborný při nachlazení a kašli. K jeho výrobě budete potřebovat 300 g květů černého bezu, 1 litr vody, 1 kg třtinového cukru a citron.
Natrhané květy pořádně umyjeme a pak je ještě prohlédneme, jestli v nich není nějaký hmyz, který se tam rád schovává. Můžeme květy na chvíli ponořit do vody a pokud tam hmyz je, tak vyplave na povrch, kde ho můžeme lehce sebrat. Květy pak zalijeme litrem vody, přidáme oloupaný, na plátky pokrájený citron zbavený jadérek a vše povaříme patnáct minut. Sundáme z plotny, přiklopíme pokličkou a necháme v chladu stát jeden den. Scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko (květy pořádně vymačkáme), přidáme kilo třtinového cukru a vaříme do zhoustnutí. Za tepla plníme do skleniček, zavíčkujeme je a do vychladnutí převrátíme dnem vzhůru.
Čaj ze sušených květů
Nezapomeňte si udělat zásobu květů černého bezu na zimu, kdy se vám teplý léčivý čaj bude hodit při bolestech v krku. 3 lžičky sušené drogy zalijte šálkem vroucí vody a přikryjte. Nechte asi 10 minut ustát a pak sceďte. Při potížích pijte třikrát denně po jednom šálku.
Povidla z bezinek (bezinky jsou plody černého bezu)
Oprané a okapané bezinky prolisujeme a šťávu přecedíme do kastrolu. Přisypeme třtinový cukr, na 1 kg šťávy počítáme asi 170 g cukru. Vaříme za stálého míchání a během vaření sbíráme pěnu. Horká povidla plníme do sklenic, které zavíčkujeme. Bezinková povidla jednak velmi dobře chutnají, ale účinkují také proti zácpě.