Vaříme z dýně Hokaido
Dýně Hokaido
Má oranžovou, někdy zelenou nebo žíhanou barvu, příjemně aromatickou dužninu, obsahuje provitamin A, vitamin C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo.
V semínkách naleznete tolik prospěšný zinek. Plody se dají dlouhodobě skladovat na chladnějším místě (lednice, sklep), nebo je můžeme pokrájet a uchovat v mrazáku.
Dýně hokaido se při zpracování většinou neloupe, slupka je velmi tvrdá, ale při vaření či pečení brzy změkne. Dýně se pouze umyje, můžeme ji odrhnout kartáčkem, rozkrojí se a pak se odstraní semínka.
Recepty
Polévka z Hokaido
půl kila dýně Hokaido, citrónová šťáva, olivový olej, bazalka, kari , sůl, lžíce kysané smetany
Omytou dýně neloupeme, jen ji zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky. Osmahneme je na oleji s kari, podlijeme asi půl litrem vody a dusíme do měkka. Pak rozmixujeme, případně ještě můžeme rozředit vodou, osolíme, přidáme citronovou šťávu a bazalku. Na talíři dozdobíme lžící kysané smetany (v tom případě ale vynecháme citron)
Smažená Hokaido
Dýni nakrájíme na plátky (asi půl centimetru tlusté), posypeme je grilovacím kořením a na olivovém oleji pod pokličkou opečeme z obou stran. Před koncem smažení dáme na každý plátek sýr a necháme rozpustit.
Dušená dýně s rýží
Dýně Hokaido, cibule, kurkuma, sůl, kopr, oliový olej, rýže
Na oleji zpěníme posekanou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, podlijeme trochou vody, osolíme a podusíme pod pokličkou asi deset minut. Přidáme trochu kurkumy, kopr a dodusíme. Nakonec vmícháme uvařenou rýži, promícháme a podáváme.
Pečená dýně hokaido
dýně hokaido, tymián, sójová omáčka nebo sůl, olivový olej
Dýni hokaido rozpůlíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na podkovy asi centimetr široké. Dáme je na plech potřený olivovým olejem (nebo na pečící papír), potřeme je sójovou omáčkou a posypeme tymiánem. Upečeme doměkka. Zároveň s dýní můžeme upéct brambory pokrájené na křížaly, které ochutíme stejně a také pokapeme olivovým olejem. Pak dáme na talíř dýni, brambory a vše přelijeme kysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sůl a posekané jarní cibulky (nebo posekané čerstvé bylinky).
Dýně Hokkaido jako gyros
Dýně hokkaido, koření na gyros Dýni Hokkaido posypte kořením a celou upečtě nasucho v troubě. Slupka se potom dbře stáhne. Upěčenou dýni okrajujte v plátcích jako Gyros.
Dýně hokkaido na kari
Dýně 3 ks , Cibule 2 ks , Mrkev 1 ks, Paprika zelená, červená 2 ks , Mléko plnotučné 5 dl , Chilli , Kari (příp. kokosové mléko a Garam masala) , Sůl (kurkuma, koriandr)
Dýně hokkaido rozkrojíme na čtvrtky, vydlabeme jádřince a z každé strany odřežeme několik podkůvek, zbytky čtvrtek nařežeme na drobné kostičky.
V hlubším kastrolu na rozpáleném oleji orestujeme půlměsíce do zlatova, Orestované skládáme do skleněné misky (později použijeme na ozdobení).
V průběhu smažení připravíme na jemno nasekanou cibuli, na nudličky mrkev a papriku.
Do kastrolu (po dosmažení podkůvek) nasypeme mrkev a cibulku, po chvíli přidáme i papriku a restujeme do měkka. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou dýni a restujeme, dokud nezačne cibulka hnědnout, podlijeme mlékem a mícháme a dusíme, dokud dýně nezměkne, průběžně podléváme mlékem. (Dýně zahustí omáčku podobně jako nastrouhaná brambora.)
Cca 10 minut před dovařením přidáme sůl a kari koření (případně kokosové mléko a garam masala), krátce povaříme a necháme dojít.
Podáváme s dušenou rýží, případně s těstovinami přelitými omáčkou a ozdobenými orestovanými podkůvkami.