Vaříme zdravě: Buchty, koláče a bábovka | e15.cz

Vaříme zdravě: Buchty, koláče a bábovka

ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Dnes přinášíme recepty na buchty, koláče a bábovku z celozrnné mouky a bez cukru.  

Dvoubarevná bábovka
250 g hrubé celozrnné mouky
130 g rostlinného tuku
4 lžíce medu (podle chuti)
4 vejce
1/8 litru mléka
půl balíčku prášku do pečiva
hrst rozinek
posekané lískové oříšky

kakao

Tuk, med a žloutky utřeme, přidáme mléko, mouku, prášek do pečiva, rozinky, oříšky a nakonec sníh ze dvou bílků. Formu na bábovku vytřeme tukem a vysypeme strouhankou, vlijeme do ní půlku těsta a poté druhou půlku, ve které jsme rozmíchali kakao. Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.

Ovocný táč s oříšky a kokosem
1,5 hrnku celozrnné hladké mouky
1,5 hrnku celozrnné hrubé mouky
150 g rostlinného tuku
1 žloutek
špetla soli
hrnek mléka
3/4 kostky droždí
ovoce
med
kokos
strouhané ořechy

Smícháme obě mouky, přidáme tuk, žloutek, špetku soli, dvě lžíce medu (dle chuti), hrnek vlažného mléka a vypracujeme těsto tak, aby šlo od vařečky. Dáme vykynout asi na půl hodiny na teplé místo. Na plech dáme pečící papír, na který rozprostřeme v tenké vrstvě těsto (můžeme ho rozprostírat prsty namočenými do studené vody). Na těsto rozprostřeme ovoce dle chuti (například půlky švestek, meruněk, rybíz, jahody, apod.). Ovoce pořádně pokapeme medem, posypeme strouhaným kokosem, oříšky a pokapeme rozehřátým rostlinným tukem. Pečeme přibližně 40 minut na 180 stupňů.

Buchty s tvarohem a jahodami
Těsto je stejné jako u ovocného táče. Na plech dáme pečící papír a lžící namočenou do studené vody z těsta nabíráme dílky, dáme plech a pak mokrou rukou rozetřeme, abychom buchty mohli naplnit a pak svinout. Jako náplň použijeme tvaroh, do kterého vmícháme rozinky, med a hladkou krupici (to proto,aby náplň byla hutnější a při pečení se tvaroh neroztekl). Tuto náplň dáme do těsta, svineme okraje tak, abychom vytvořili buchty. Pak povrch potřeme utřeným žloutkem a na povrchu  uděláme lžící důlek, do kterého vložíme jahodu. Na jahodu přikápneme med a buchty upečeme v mírně vyhřáté troubě.

Makové koláčky
Těsto je stejné jako u ovocného táče, pouze místo kvasnic přisypeme půl balíčku prásku na pečení a vmícháme lžíci bílého jogurtu, rozinky. Těsto nenecháme kynout, ale hned ho použijeme. Na plech dáme pečící papír a lžící namočenou do studené vody z těsta vykrajujeme dílky, dáme na plech a pak mokro rukou tvoříme kolečka (takové velikosti jaké chceme koláče mít). Okraje koláčů potřeme utřeným žloutkem. Pak přijde na řadu maková náplň, kterou připravíme tak, že rozemletý mák povaříme s medem a mlékem- můžeme přidat ještě například medovinu. Pak na těsto vrstvíme náplň ve vysoké vrstvě, pokapeme rozehřátým tukem a koláče upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Všechny uvedené suroviny se dají pořídit v prodejnách zdravé výživy v bio kvalitě.
Další díly seriálu Vaříme zdravě naleznete v rubrice Zdravá výživa 

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video