Vaříme zdravě: Knedlíky

Hrníčkové knedlíky s mrkví a petrželkou
250 g hrubé celozrnné mouky
250 ml mléka
2 vejce
2 starší celozrnné rohlíky
lžíce strouhané mrkve
lžíce posekané čerstvé petrželky
1 lžička soli
Smícháme mouku, mléko, sůl a žloutky, přidáme mrkev, petržel a na kostičky nakrájené rohlíky a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Přichystáme si 4 kulaté hrnky, z pečícího papíru si vystřihneme kolečka, která vložíme na dno a strany hrnku potřeme olivovým olejem (knedlíky pak půjdou hezky vyklopit). Směsí naplníme hrnky, ale ne úplně pod okraj, protože ještě vařením nabudou, pak hrnky postavíme do hrnce s vodou, aby byly skoro celé ponořené a pak vaříme asi 40 minut na mírném ohni, aby voda příliš nebublala (hrnky můžeme zadělat alobalem). Śpejlí zkoušíme, zda jsou knedlíky hotové. Pak vytáhneme z vody a nožem přejedeme okolo knedlíků, aby se oddělily od stěny a pak už jen vyklopíme a odděláme pečící papír.
Cuketové knedlíky
1 cuketa
5 celozrnných rohlíků
2 vejce
3 dl mléka
hrubá celozrnná mouka
Sůl
V osoleném mléce rozmíchejte vejce a přidávejte postupně mouku, dokud nevznikne středně hustá hmota. Oloupanou cuketu nastrouhejte nahrubo, rohlíky nakrájejte na kostičky pak vše promíchejte. Můžete ještě případně přidat moku, aby vám šly vytvarovat dvě stejně velké šišky, které uvaříte v osolené vodě, a t přibližně 20 minut.
Bramborové knedlíky
1kg uvařených oloupaných brambor
20 dkg hrubé celozrnné mouky
20 dkg hrubé krupice
2 vejce
sůl
Uvařené a oloupané brambory rozmačkáme, přidáme mouky ,sůl a krupice. Z těsta vytvořím dvě šišky, které vaříme as 20 minut v osolené vodě. Pokud chceme, aby nám knedlíky neoschly, potřeme je olivovým olejem. Z tohoto těsta se dají připravit také šišky s mákem nebo ovocné knedlíky.
Jednoduché knedlíky
4 ks brambor
celozrnná hrubá mouka
1 ks Vejce
Sůl
Uvaříme brambory, oloupeme je, nastrouháme, osolíme, přidáme vejce a postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto, které se nelepí. Vaříme 17 až 20 minut.
Celozrnné houskové knedlíky
Kvásek:
šálek mléka
1/2 lžičky cukru
1 lžíce celozrnné mouky
1/3 kostky droždí
Těsto:
2 šálky celozrnné pšeničné mouky
1 a 1/2 šálku hrubé mouky
3/4 lžičky soli
pokrájený celozrnný rohlík
1/2 šálku vody
Ze surovin připravíme kvásek, který pak smícháme ze surovinami na těsto a necháme v teple kynout. Utvoříme dvě šišky, které necháme opět kynout. Pak vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 min. Po uvaření je propíchneme na několika místech,aby odešla pára a nakrájíme.
Další díly seriálu Vaříme zdravě naleznete v rubrice Zdravá výživa