Vaříme zdravě: Pokrmy z brokolice

Tato zelenina obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin E, karoten, niacin, biotin, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, síru a zinek. Má i spoustu minerálů nezbytných pro činnost svalů, srdce a tvorbu hormonů a vlákniny, která pomáhá při ochablosti střev a působí preventivně proti vážným střevním nemocem. Brokolice povzbuzuje látkovou přeměnu ve všech tělesných buňkách a tak přispívá k posílení a vitalitě organismu. Má mnoho vitaminu C, takže bychom si ji měli hojně dopřávat hlavně v zimním období jako prevenci před nachlazením a chřipkou.
Recepty:
Brokolice na česneku
800 g brokolice, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 100 g kečupu, sůl, pepř, petrželka, 40 g strouhaného sýra
Na pánvi potřené olivovým olejem zpěníme nakrájený česnek, petrželku a brokolici rozebranou na růžičky a osmahneme. Po chvíli přidáme kečup, ochutíme a dusíme, až je brokolice měkká (případně přidáme trochu vody). Na talíři sypeme strouhaným sýrem.
Brokolicová polévka s rýží
700 g brokolice, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 lžíce rýže, 1 l zeleninového vývaru, 100 g tvrdého strouhaného sýra, sůl, pepř
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Do hrnce dáme olej, přidáme česnek a mírně orestujeme, pak přidáme rýži, kterou také lehce osmahneme. Zalijeme vývarem a vaříme dokud rýže nezměkne. Přidáme brokolici, osolíme, opepříme, posypeme sýrem a podáváme.
Japonská brokolice
1 brokolice, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, lžička sójové omáčky, citronová šťáva, pepř
Na oleji zpěníme na plátky nakrájený česnek, přidáme růžičky brokolice a za stálého míchání smažíme asi tři minuty. Přidáme sójovou omáčku, citronovou šťávu, pepř a pak podáváme jako přílohu.
Zapékané brokolicové rizoto
70 g rýže, 4 růžičky brokolice, strouhaný sýr, 10 g olivového oleje, 2 vejce, sůl, pepř, vegeta, celozrnná strouhanka
Rýži uvaříme doměkka, brokolici povaříme v páře. Olej utřeme se žloutky, přidáme rýži, brokolici, polovinu sýra, sůl, pepř, ochutíme vegetou a vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Směsí naplníme vymazanou a strouhankou vysypanou zapékací misku, zapékáme asi 15 minut a před koncem posypeme zbytkem sýra.
Brokolice se strouhankou
800 g brokolice, 40 g celozrnné strouhanky, 80 g másla, sůl
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka (pozor, nesmí se rozvařit, musí být křupavé). Necháme pořádně okapat, dáme na talíře, přelijeme rozehřátým máslem a posypeme nasucho osmahnutou strouhankou. Můžeme podávat s vařenými brambory.
Brokolicová vaječina
500 g brokolice, olivový olej, 1 cibule, 5 vajec, sůl, petrželka
Brokolici uvaříme v páře. Posekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme brokolici, sů, zalijeme rozšlehanými vejci s petrželkou a za stálého míchání necháme srazit. Podáváme s brambory.
Zapečená brokolice s bramborovou kaší
500 g brambor, 300 g brokolice, 1 dl mléka, 100 g tvrdého sýra, muškátový oříšek, drcený kmín, pepř, sůl
Brambory uvaříme, rozmačkáme, přidáme mléko, sůl, kmín, muškátový oříšek a vyšleháme na hladkou kaši. Růžičky brokolice uvaříme doměkka. Do zapékací misky vložíme bramborovou kaši, na ni dáme uvařenou brokolici, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě dozlatova.
Brokolicové řízečky
1 brokolice, 100 g ovesných vloček, 2 vejce, 100 ml mléka, cibule, celozrnná hladká mouka, petrželka, olivový olej, sůl, pepř
Ovesné vločky spaříme horkou vodou a chvíli v ní ponecháme, dokud nezměknou. Brokolici rozebranou na růžičky uvaříme doměkka. Pak ji smícháme s ovesnými vločkami, jemně pokrájenou cibulí, mlékem, vejci, petrželkou, solí a pepřem (případně můžeme ještě zahustit moukou nebo naopak rozředit mlékem). Z těsta tvoříme malé řízečky, které klademe na pečící papír vytřený olejem a upečeme z obou stran dozlatova. Podáme s vařeným bramborem.