Vaříme zdravě: Pokrmy z čekanky | E15.cz
KoronaHelpdesk E15

Jak uspět v krizi

Vaříme zdravě: Pokrmy z čekanky

Redakce

Tato zelenina je k dostání po celý rok a takže si z ní můžeme kdykoliv připravit zdravé jídlo, které bude léčebným prostředkem pro mnoho potíží.

Čekanka je křehká zelenina plná minerálních látek- draslíku, fosforu, hořčíku, železa a vápníku a je velmi bohatá na vlákninu. Pomáhá hlavně při problémech se zažíváním, trávením, při zvýšené hladině cholesterolu, jako prevence srdečního infarktu a mrtvice. Čekanka váže ve střevech substance bohaté na tuky a přispívá ke tvorbě zdravé střevní flóry. Buněčné membrány čekanky vážou vodu, regulují délku doby, po kterou potrava setrvává v žaludku a zrychlují průchodnost střev. Salátová čekanka obsahuje inulin vhodný pro diabetiky.
 
Recepty:
Zapečená čekanka

600 g čekanky, 2 dl nízkotučné smetany, 3 vejce, 2 lžíce hladké celozrnné mouky, 60 g tvrdého sýra, lžíce celozrnné strouhanky, olivový olej, sůl
Čekankové puky uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme je a pak vložíme do zapékací misky vytřené olejem. Smetanu rozšleháme s vejci, moukou a solí, směsí přelijeme čekanku a v horké troubě pečeme asi 20 minut, pak posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou, pokapeme olejem a pečeme ještě dalších 20 minut.

Čekankový salát 1
2 čekanky, 2 lžíce olivového oleje, lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, slunečnicová semínka, čerstvá rukola nebo řeřicha
Čekanku nakrájíme na proužky, dáme do mísy, přidáme čerstvou rukolu nebo řeřichu, nasucho opražená slunečnicová semínky a přelijeme zálivkou z oleje, citronové šťávy, soli a pepře.

Čekankový salát 2
1 čekanka, 2 rajčata, cibule, lžíce jablečného octa, lžíce olivového oleje, čerstvé bylinky -petrželka, pažitka, rukola, bazalka, 2 lžíce zakysané smetany, lžíce sekaných vlašských ořechů, sůl, pepř
Čekanku pokrájíme na proužky, rajčata a cibuli na kolečka. Vše promícháme s octem, solí, pepřem a posekanými bylinkami a necháme v lednici uležet. Pak dáme na talíř a polijeme smetanou se sekanými oříšky, solí a pepřem.

Plněná čekanka
4 čekankové puky, 4 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 8 lžic celozrnné strouhanky, lžíce kaparů, 2 lžíce petrželky, 10 oliv, sůl, pepř
Čekanku povaříme pět minut v osolené vodě a necháme okapat. Posekaný česnek osmahneme na oleji, přidáme 4 lžíce strouhanky, kapary, pokrájené olivy, petrželku, sůl a pepř. Uvařené čekanky rozevřeme, naplníme směsí a uzavřeme. Zapékací misku vytřeme oleje, vysypeme strouhankou a dáme do ní čekanky. Pokapeme olejem a 20 minut zapékáme.

Vařená čekanky
4 čekanky, 4 lžíce strouhaného sýra, 300 ml bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, sůl, čerstvá petrželka, kopr
Čekanku povaříme pět minut v osolené vodě, necháme okapat a dáme na talíř. Jogurt smícháme s utřeným česnekem, solí, petrželkou, koprem a promícháme s čekankou. Nakonec posypeme sýrem.

Autor: Redakce
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!