Vaříme zdravě: Pokrmy z červené řepy

Červená řepa podporuje růst buněk, odstraňuje z těla jedovaté látky, vytváří vazivové tkáně, zesiluje stěny cév, odstraňuje zácpu, zlepšuje využití bílkovin, zajišťuje duševní pohodu, zpevňuje pokožku a aktivuje tvorbu červených krvinek. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kůži, kosti, cévy a zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je to výborný zdroj kyseliny listové, draslíku, obsahuje vitamin C. Řepa má ze všech druhů zeleniny snad nejvyšší obsah cukru. Ve stogramové porci je ho asi lžička.
Recepty:
Salát z červené řepy 1
1 kg červené řepy, 1 bílý jogurt, 2 lžíce červeného vína, 1 lžíce medu, 2 lžíce křenu, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř
Omytou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ji oloupeme a nakrájíme na kousky. Smícháme jogurt, víno, med, nastrouhaný křen, hořčici, sůl a pepř, přidáme řepu a promícháme. Necháme několik hodin proležet v lednici a podáváme.
Červená řepa s kysanou smetanou
1 kg červené řepy, kysaná smetana, 2 lžíce celozrnné strouhanky, 2 lžíce parmazánu, šťáva z 1 citronu, lžička mleté papriky, olivový olej
Omytou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme olejem, nalijeme část smetany, položíme osolené plátky řepy pokapané citronovou šťávou, opět přelijeme zbytkem smetany, povrch posypeme strouhankou, parmazánem a mletou paprikou. Zapečeme při 200 stupních 15 minut.
Salát z červené řepy 2
500 g červené řepy, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, cibule, špetka tymiánu, sůl, pepř
Uvařenou řepu oloupeme a pokrájíme na kostičky. Z octa, oleje, koření a soli připravíme zálivku, kterou nalijeme na řepu. Poklademe kolečky cibule a necháme uležet v lednici a podáváme.
Salát z červené řepy 3
100 g červené řepy, jarní cibulky, 100 g mrkve, sůl, pepř, 50 g zakysané smetany
Řepu oloupeme a s mrkví postrouháme na jemném struhadle. Přidáme posekanou jarní cibulku i s natí a promícháme se solí, pepřem a kysanou smetanou.
Pomazánka z červené řepy
100 g červené řepy, 2 kvašené okurky, stroužek česneku, půlka cibule, sůl, pepř, citronová šťáva, lžička olivového oleje
Uvařenou červenou řepu oloupeme, pokrájíme spolu s cibulí a okurkami, přidáme česnek, sůl, pepř a olej a rozmixujeme. Mažeme na plátky celozrnného chleba.
Boršč z červené řepy
100 g červené řepy, po 100 g mrkve, petržele, celeru a kvašeného zelí, 1 cibule, 3 brambory, 5 lžic olivového oleje, 1 bobkový list, lžička mleté papriky, lžička bazalky, sůl
Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme zvlášť na oleji. Oloupené brambory a zeleninu také pokrájíme na stejně veliké kousky, posekanou cibuli zpěníme na oleji, zapražíme mletou papriku a zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu a vkládáme zeleninu v pořadí mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa a brambory, vždy s odstupem pár minut. Přidáme bobkový list, bazalku, osolíme, popřípadě dochutíme vinným octem a povaříme.
Červená řepa na víně
1 kg červené řepy, 2 cibule, 8 rajčat, olivový olej, 150 g žampionů, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 dl červeného vína, 2 dl vývaru, sůl, pepř
Omytou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ji oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme plátky žampionů, sůl, pepř, protlak, víno a podle potřeby vývar a podusíme. Přidáme spařená a oloupaná rajčata, plátky řepy, prohřejeme a podáváme s rýží.