Vaříme zdravě: Pokrmy z cukety

Cuketa je dietní zelenina s nízkou energetickou hodnotu- 100 g má pouze 19 kcal. Obsahuje 91% vody, vlákninu, sacharidy, velké množství minerálních látek. Je bohatá ma karoteny a hořčík, které jsou důležité pro látkovou přeměnu z buněčných jader a draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. V cuketě se dále nachází fosfor, vápník, železo, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin. Příznivě ovlivňuje srdce, ledviny a trávicí ústrojí, prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, zvyšuje výkonnost mozku a soustředění, je účinná při ateroskleróze, revmatismu a dně, posiluje imunitu a odstraňuje zácpu
Recepty:
Zelí z cukety
cuketa, cibule, kmín, sůl, celozrnná mouka, bílý jogurt, olivový olej
Cuketu nastrouháme na struhadle nahrubo, posolíme a necháme chvíli pustit vodu, aby se v ní pak cuketa mohla vařit. Cibule posekáme najemno a zpěníme na olivovém oleji. Můžeme přidat uzený tempeh nakrájený na kostičky (náhražka masa), který vůní připomíná slaninu. Pak vmícháme do cukety, přidáme kmín a vaříme doměkka -cuketa pustí dostatek vody, takže nemusíme podlívat vodou. Když je cuketa měkká, zahustíme bílým jogurtem, ve kterém jsme rozmíchali mouku a ještě chvíli povaříme.
Cuketová polévka
cuketa, česnek, bio bujón (Wurzl), kysaná smetana, oregáno, bazalka, pažitka, sůl
Polovinu cuket pokrájíme a dáme do mixeru rozmixovat. Zbytek cukety pokrájíme na kostičky. Rozmixovanou cuketu dáme do hrnce, přidáme kysanou smetanu, posekané bylinky, utřený česnek, bio bujón a kostičky cuket a vaříme, dokud kostičky nezměknou.
Čevabčiči z cukety
600 g cukety, 2 vejce, 30 g droždí, 150 g celozrnné mouky, 100 g tvrdého sýra, celozrnná strouhanka, olivový olej
Cukety nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme 15 minut pustit vodu, pak vymačkáme. Přidáme droždí, mouku, vejce, promícháme a pak zapracujeme strouhaný sýr. Pokud je těsto moc řídké, přidáme strouhanku. Ze směsi utvoříme čevabčiči, obalujeme ve strouhance a smažíme do zlatova na teflonové pánvi otřené olivovým olejem.
Cuketová pomazánka 1
3 malé cukety, 2 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, petrželka, sůl, pepř, l lžíce nasekaných vlašských ořechů
Cukety nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a pak je rozetřeme z olejem, octem, česnekem a sekanou petrželkou. Osolíme, opepříme, vmícháme posekané vlašské ořechy a dáme na chvíli do lednice.
Cuketová pomazánka 2
2 cukety, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Návod k přípravě: Cukety upečeme v troubě na občasného obracení doměkka, pak je rozkrojíme, vydlabeme dužninu a promícháme se spařenými, oloupanými a rozmačkanými rajčaty. Přidáme olej, utřený česnek, sůl, pepř a promícháme.
Plněné cukety
4 cukety, 1 šálek rýže, 1 lžička sladké papriky, pepř, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 50 g strouhaného sýra, 2 lžíce celozrnné strouhanky, olivový olej, sůl
Cukety rozkrojíme a vydlabeme dužinu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, krátce ji zpěníme, přidáme rýži, pepř, sůl, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a dusíme doměkka. Když je rýže měkká, vmícháme do ní utřený česnek a nasekanou dužinu z cukety. Půlky cuket osolíme, naplníme připravenou rýží, vložíme je do vymazané zapékací mísy, posypeme sýrem a strouhankou a zapečeme v troubě.