Vaříme zdravě: Pokrmy z jáhel | E15.cz

Vaříme zdravě: Pokrmy z jáhel

Vaříme zdravě: Pokrmy z jáhel
ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Z jáhel můžeme uvařit množství slaných nebo sladkých pokrmů, mezi nejznámější patří například jáhelník. 

Jáhly jsou loupané proso, vznikají po odstranění semenné slupky. Jsou významnějším zdrojem vitaminů než ostatní obilniny, obsahují velké množství vitaminu B, železa, fosforu. Jsou vhodné pro studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Jsou ideální potravinou při chudokrevnosti, vyčerpanosti, po nemocech a úrazech. Zlepšují imunitu a  látkovou přeměnu. Obsahují 70-73% sacharidů a 11 do 13% bílkovin.
Jáhly se připravují tak, že je nejprve propláchneme a vícekrát spaříme vroucí vodou, abychom odstranili jejich nahořklou chuť. Stačí vařit jen okolo 30 minut a není nutné je před vařením namáčet.
 
Jáhelník
Uvaříme v libovolném poměru jáhly s rýží nebo kroupami. Pak do vymazaného pekáče klademe vrstvu jáhel a vrstvu ovoce (meruněk, jablek, švestek) a vrstvy střídáme. Vše se peče asi 20 minut.
Vyzkoušet můžete také jáhly se zeleninou: opražíme zeleninu (podle vlastního výběru), přidáme jáhly a pražíme asi 5 minut. Přidáme osolenou vodu, přivedeme k varu a necháme vařit asi půl hodiny, dokud se voda nevyvaří.

Mexické jáhly
Ingredience:

100 g jáhel
150 g rajčat
2 stroužky česneku
půl cibule
10 g mandlí
zázvor
mořská sůl
chilli koření
olivový olej

Postup přípravy: Jáhly vaříme ve vodě doměkka. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek na plátky a vše zpěníme na olivovém oleji. Rajčata spaříme, oloupeme, pokrájíme na kostičky a přidáme k jáhlům. Vmícháme nadrobno pokrájené mandle, osolíme, ochutíme chilli kořením a špetkou zázvoru.

Placičky z jáhel
Ingredience:
vařené jáhly
strouhaná mrkev
vejce
jarní cibulka
čerstvé bylinky
sůl
olivový olej
ovesné vločky

Postup přípravy: Uvařené jáhly rozmačkáme, přidáme strouhanou mrkev, posekanou jarní cibulku i s natí, sůl, posekané čerstvé bylinky, jedno vejce a trochu namočených ovesných vloček. Rukama tvarujeme placičky, dáme je na plech s pečícím papírem potřeným olivovým olejem a upečeme z obou stran.

Jáhly s jablky
Ingredience:

200 g jáhel
5 jablek
5 dcl sójového mléka
olivový olej
strouhaný kokos
2 lžíce medu
sůl

Postup přípravy: Spařené jáhly uvaříme v mírně osoleném sójovém mléku, pak přidáme strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, vmícháme trochu olivového oleje a promícháme.

Houbové jáhly
Ingredience:
200 g jáhel
30 g sušených hub
2 cibule
petrželová nať
2 lžíce olivového oleje
kmín
sůl
čerstvé bylinky

Postup přípravy: Jáhly spaříme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Posekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme houby (které jsme předtím namočili), kmín, přilijeme trochu vody, podusíme, přidáme uvařené jáhly a ještě podusíme. Osolíme, přidáme posekané čerstvé bylinky (petrželku, pažitku, libeček, atd.) a podáváme.

Jahelná kaše
Ingredience:

půl hrnku jáhel
1 jablko
med
rozinky
skořice
ořechy

Postup přípravy: Spařené jáhly zalijeme vařící vodou do dvojnásobné výše jáhel a pomalu vaříme doměkka. Ke konci přidáme nastrouhané jablko, osladíme medem a přidáme  skořici, rozinky, oříšky. Kaše se dá jíst teplá i studená.

Jáhlový krém
Ingredience:
Půl hrnku jáhel
asi dva hrnky vody
4-5 jablek
med
skořice

Postup přípravy: Jáhly uvaříme doměkka. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme 2 hrnky vody, osladíme medem, ochutíme špetkou skořice a krátce povaříme. Po zchladnutí jablka i  jáhly rozmixujeme na hladký krém.

Autor: Redakce
 

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!