Vaříme zdravě: Pokrmy z kedlubny

Dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, zinek. Nalezneme v něm i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, které působí proti bakteriím a biotin, který je důležitý pro zdravé vlasy a pokožku. Selen chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou, vysoká koncentrace vitaminu C se postará o dobře fungující imunitní systém. Chemické složení kedlubnu obsahuje látku zvanou cholagogum, urychlující vylučování žluče a její transport do střev, díky obsahu vlákniny regulující stolici, proto se doporučuje lidem trpícím zácpou, protože zprůchodňuje střeva.
Recepty:
Kedlubnový salát 1
4 kedlubny, 200 ml bílého jogurtu, 3 lžíce sekaného kopru, lžíce sekané pažitky, sůl, pepř
Okrájené kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Promícháme s jogurtem, koprem, pažitkou, osolíme a dochutíme pepřem. Podáváme s celozrnným pečivem.
Kedlubnový salát 2
400 g kedluben, 3 papriky, sůl, cibule, lžíce olivového oleje, lžíce hořčice, trochu medu, lžíce jablečného octa
Okrájené kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme najemno pokrájené papriky a cibuli a vše promícháme se zálivkou připravenou z medu, octa, hořčice, soli a oleje.
Kedlubnová polévka s česnekem
kedlubna, stroužek česneku, 10 g olivového oleje, 20 g celozrnné mouky, 150 ml mléka, 25 ml kysané smetany, sůl, pepř, vegeta
Kedlubnu oloupeme a pokrájíme na nudličky. Do hrnce dáme olej, přidáme utřený česnek a kedlubnu a osmažíme dohněda. Posypeme moukou a zalijeme mlékem. Pak polévku ochutíme solí, pepřem a vegetou. Vaříme asi 20 minut a ke konci přilijeme smetanu.
Kedlubnové zelí
10 kedluben, 2 cibule, olivový olej, sůl, kmín, podle vlastní chutě med a bílý jogurt (lze nahradit jablečným octem)
Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané kedlubny, osolíme, přidáme trochu kmínu, med, bílý jogurt a dusíme téměř doměkka (podle potřeby podlijeme vodou).
Kedlubnové bramboráky
4 velké kedlubny, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, lžička majoránky, kmín, vejce, celozrnná mouka
Kedlubny nahrubo nastrouháme, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek, vejce a mouku. Z těsta tvoříme placičky, které pečeme z obou stran v troubě na pečícím papíře potřeném olivovým olejem.
Kedlubnový salát
4 kedlubny, 2 tvrdší jablka, med, citron, olivový olej, drcené vlašské ořechy
Oloupané kedlubny a jablka nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do mísy, přidáme med, zakápneme citronem a olejem. Pro ozdobu posypeme drcenými vlašskými ořechy.
Kedlubny na paprice
500 g mladých kedluben, 1 cibule, 20 g olivového oleje, půl lžičky mleté papriky, 3 dl kysané smetany, 2 lžíce celozrnné mouky, pepř, sůl
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, rozmícháme, vložíme na kousky pokrájené mladé kedlubny, osolíme, opepříme, mírně podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Pak zalijeme kysanou smetanou s rozkvedlanou moukou a krátce povaříme.
Další díly seriálu Vaříme zdravě naleznete v rubrice Zdravá výživa