Vaříme zdravě: Pokrmy z květáku

Květák je nízkokalorický (ve 100 g je 25 kcal) a močopudný,tedy předurčený pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Má bohatství vitaminů, minerálů, stopových prvků. 100 g květáku obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C. Za zmínku stojí i velké množství kyseliny listové, vitaminu B12 a B5, vitaminu E, draslíku, zinku, fluoru. Je vhodný při ledvinových potížích, podporuje růst a obnovu buněk, je účinný při tvorbě sliznice střev, podporuje krvetvorbu, má kladný vliv na nemoci močového měchýře a tlustého střeva, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém a preventivně působí proti infekcím
Recepty:
Italský květáček s česnekem
70 g květáku, lžička rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, olivový olej, petrželka, pepř, sůl, muškátový oříšek, strouhaný sýr
Česnek nakrájený na plátky orestujeme, přidáme sekanou petrželku, růžičky květáku, podlijeme vodou a dusíme. Po chvíli přidáme kečup, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a dusíme doměkka. Na talíři posypeme sýrem.
Květákový salát s vejcem
4 růžičky květáku, olivový olej, půl cibule, 1 vejce natvrdo, 1 naložená okurka, petrželka, sůl
Květák povaříme v osolené vodě. Pak dáme do mísy, posypeme na oleji zrůžovělou cibulkou, nakrájenou kyselou okurkou a rozsekaným vejcem. Na závěr salát posypeme sekanou petrželkou.
Čínský květák se zázvorem
5-6 růžiček květáku, rajče, stroužek česneku, olivový olej, kousek cibule, petrželka, zázvor, Eidam
Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na větší kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme květák, osmahneme, osolíme, přidáme rajče a podle chuti okořeníme zázvorem. Dusíme na mírném ohni pod pokličkou a na talíři posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme petrželkou.
Květák s jogurtovou zálivkou
1 větší květák, 1 vejce natvrdo, kopr, petrželka, kelímek bílého jogurtu, sůl, pepř
Květák umyjeme, rozebereme ho na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Kopr a petrželku posekáme, vmícháme do jogurtu, přidáme posekané vejce, sůl a pepř, promícháme a zálivkou přelijeme hotový květák.
Placičky s květákem
150 g květáku, 70 g žampiónů, 1 vejce, 1-2 lžíce celozrnné strouhanky, sůl, pepř, pažitka
Květák povaříme v osolené vodě, pokrájené žampióny podusíme. Pak květák a žampióny smícháme, přidáme strouhanku, vejce, pepř, sůl a pažitku. Z těsta tvoříme placičky, které pečeme dozlatova na teflonové pánvi potřené olivovým olejem.
Zapékaný brynzový květák
500g květáku, 1 vejce, 100 g brynzy, sůl, celozrnná mouka na vysypání, 100g Eidamu, olivový olej
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ho v osolené vodě doměkka. Pak rozmačkáme, smícháme s brynzou, solí a žloutkem, přidáme sníh z bílků a promícháme. Zapékací misku vytřeme olejem a vysypeme moukou, naplníme květákovou směsí a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme asi 30 minut.
Květáková polévka
1 menší květák, 350 ml zeleninového vývaru (Wuzrl), 100 g kysané smetany, lžíce sekané cibulky, olivový olej, 1 lžíce sekané petrželky, mletý pepř, muškátový oříšek, plátek toastového chleba
Růžičky květáku povaříme v zeleninovém vývaru a necháme vychladnout. Pak je nakrájíme na plátky a s cibulkou osmažíme na oleji. Doplníme zeleninovým vývarem a necháme asi 20 minut vařit. Toastový chléb nakrájený na kostičky opečeme na pánvi a smícháme s bylinkami. Polévku rozmixujeme na pyré, přidáme kysanou smetanu, osolíme, ochutíme pepřem, muškátem a posypeme chlebem s bylinkami.
Salát z květáku, fazolí a červené řepy
50 g květáku, 50 g fazolí, 50 g červené řepy, 10 ml olivového oleje, 6 ml jablečného octa, sůl
Růžičky květáku uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Stejně tak uvaříme fazole a červenou řepu. Řepu oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na kousky. Vše promícháme, osolíme a zalijeme směsí z oleje a octa.
Květák zapečený s balkánským sýrem
1 květák, 1 bílý jogurt, 1 dl mléka, 4 vejce, 150 g balkánského sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek, celozrnná strouhanka a olivový olej na vymazání
Květák rozebraný na růžičky uvaříme v osolené vodě, scedíme a dáme okapat. Zapékací misku vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Vložíme květák a přelijeme ho jogurtem, ve kterém jsme ušlehali vejce s mlékem, nastrouhaným sýrem, muškátovým oříškem a solí. Povrch posypeme zbytkem strouhanky, pokapeme olejem a a dáme do vyhřáté trouby zapéct dozlatova.
Květák s rajčatovou omáčkou
1 květák, 1 cibule, 3 rajčata, lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka
Květák rozebraný na růžičky uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme a dáme okapat. Cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Rajčata spaříme, oloupeme je, pokrájíme na kousky, přidáme k cibuli, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a petrželku a podusíme. Květák dáme na talíř a přelijeme rajčatovou omáčkou.
Květákový paprikáš
1 květák, 1 cibule, 1 paprika, 8 žampionů, 3 lžíce oleje, 1 šálek kysané smetany, 2 lžíce mleté sladké papriky, pepř, sůl
Květák rozebraný za růžičky uvaříme v osolené vodě doměkka a dáme ho okapat. Na oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou papriku, plátky žampiónů, zasypeme sladkou mletou paprikou, osmahneme, pak podlijeme troškou vody a podusíme. Přidáme květák, kysanou smetanu, osolíme, opepříme a ještě chvíli provaříme.
Další díly seriálu Vaříme zdravě naleznete v rubrice Zdravá výživa