Vaříme zdravě: Pokrmy z lilku (baklažánu) | e15.cz

Vaříme zdravě: Pokrmy z lilku (baklažánu)

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Lilek na našem stole není zase až tak častou surovinou. Proč to nezměnit?  

Devadesát procent váhy lilku tvoří voda, okolo tří procent cukr, zbytek bílkoviny a vláknina. Je vydatným zdrojem provitaminu A, dále obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a panthotenovou, riboflavin, niacin. V obsahu draslíku předběhne i  zelí a cibuli. V menším množství tu nalezneme fosfor, hořčík, vápník, železo a mangan. Tato zelenina snižuje hladinu cholesterolu, příznivě ovlivňuje krevní tlak, podporuje krvetvorbu, pomáhá při trávicích potížích, zlepšuje  střevní mikroflóru, zlepšuje potenci a má preventivní účinky proti ateroskleróze. Lilek nelze jíst syrový, protože obsahuje hořečnany a jedovatý solanin, které se při vaření rozloží.

Recepty:
Lilková pomazánka
Ingredience:


1 lilek
olivový olej
1 lžíce vinného octa
4 stroužky česneku
2 rajčata
1 lžíce petrželové natě
sůl
100 g neochuceného pomazánkového másla
 
Postup: Lilek nakrájený na kostičky podusíme na oleji doměkka. Přidáme plátky česneku, na malé kousky nakrájená rajčata, ocet a sůl. Za stálého míchání, aby se nám směs nepřipálila, ji vaříme, dokud není hustá. Hotovou necháme zchladnout a pak do ní přimícháme nahrubo nakrájenou petrželku.

Plněný lilek s dušenou zeleninou a tymiánem
Ingredience:
2 středně velké lilky
2 větší rajčata
2 papriky
2 cibule
1 lžíce petrželky
špetka  tymiánu
200 g mozzarelly
2 stroužky česneku
sůl
drcený černý pepř
olej
 
Postup: Lilky podélně rozkrájíme na plátky, které zprudka dozlatova osmahneme na oleji. Krajní plátky nakrájíme na kostičky a dáme stranou. Cibuli a papriku nasekáme na kostičky a orestujeme. Vsypeme kostičky lilku, které jsme si odložili a podusíme doměkka. Pak přimícháme pokrájená rajčata, plátky česneku, sůl, pepř, tymián a lžíci petrželky. Na vymazaný plech klademe střídavě vždy jednu vrstvu lilkových plátku, poté zeleninovou směs a na ni kousky mozzarelly. Toto pořadí opakujeme tak, aby poslední vrstvu tvořily lilky. Vše zapékáme v troubě při teplotě 170°C po dobu asi 20 minut.

Zapečený lilek
Ingredience:
lilek
rajčata
sýr (parmazán nebo niva)
koření na pizzu nebo provensálské koření
olivový olej
 
Postup: Lilek nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, naskládáme je vedle sebe na lehce pomaštěný plech, na každé kolečko položíme kolečko rajčete, osolíme, okořeníme směsí na pizzu nebo provensálským kořením, posypeme strouhaným sýrem, parmazánem nebo nivou. Dáme zapéct na čtvrt hodiny.

Zapékaný lilek s kysanou smetanou
Ingredience:
500 g lilku
50 g parmezánu
šálek kysané smetany
2 lžičky hladké mouky
sůl
pepř
olivový olej

Postup: Lilky oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme olejem a vysypeme moukou. Střídavě vkládáme lilky, posypeme parmezánem, pepřem a solí, další vrstvy jsou stejné. V půlce pečení zalijeme smetanou rozšlehanou s moukou a dopečeme dorůžova.

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video