Vaříme zdravě: Pokrmy z rajčat

Rajčata obsahují mnoho vitaminu C, provitaminu A, niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Mají antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhají při ateroskleróze a tukové degeneraci jater, podporují tvorbu hemoglobinu. Starají se o zdravou pokožku, chrání sliznice v celém těle, pomáhají revmatikům a diabetikům,- působí preventivně proti infekcím, podporují spánek, posilují srdce, povzbuzují tvorbu hormonů a odstraňují zácpu.
Recepty:
Rajčatová polévka s fazolemi
100 ml zeleninového vývaru, 200 g rajčat, 100 g brokolice, cibule, sůl, stroužek česneku, lžička rostlinného oleje, pepř, mletá paprika, med, 70 g sterilovaných fazolí, 10 g parmazánu
Cibuli nakrájíme na kostky, utřeme česnek, brokolici uvaříme, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Česnek, cibuli a rajčata orestujeme na oleji, vlijeme vývar a rozmixujeme. Přidáme brokolici a fazole. Ochutíme solí, pepřem, medem a paprikou. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem a podáváme.
Brynzová rajčata
3 rajčata, 50 g brynzy, stroužek česneku, černý pepř, mořská sůl,bazalka
Umytým rajčatům odkrojíme vršky a vydlabeme dužninu. Brynzu rozmícháme s dužninou, přidáme utřený česnek, sůl, pepř a podle chuti bazalku. Směsí plníme rajčata, přiklopíme vršky, vložíme do zapékací misky a zapékáme asi 20 minut.
Gazpacho (nevařená zeleninová polévka)
4 velká rajčata, 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, petrželka, 1/4 lžíce bazalky, 1/4 lžíce oregana, 1 šálek rajské šťávy, sůl, pepř
Rajčata, papriku, mrkev, okurek, česnek a cibuli nadrobno pokrájíme, přidáme koření, sůl a rajskou šťávu. Důkladně promícháme a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice vychladit.
Rajčatová vejce
1/2 kila rajčat, 3 vejce, 1 cibuli, olivový olej, 1/2 kila rajčat, pepř,sůl, petrželka
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata a dusíme do změknutí. Přidáme sůl, pepř, petrželku a pak v rajčatech vyhloubíme 3 důlky. Do nich vklepneme vajíčka a dusíme pod pokličkou. Podáváme s pečivem.
Zapečená tvarohová rajčata s koprem
4 velká rajčata, 250 g tvarohu, 1/2 l mléka, 3 vejce, 60 g kopru, 2 celozrnné rohlíky, 80 g sýra, sůl, pepř
Rajčatům odřízneme vršky a vydlabeme je. Pokrájené rohlíky namočíme do mléka, vymačkáme a promícháme s tvarohem. Přidáme vejce, pokrájený kopr, sůl a pepř a touto směsí plníme rajčata.Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do máslem vymazané zapékací misky.
Upečeme dozlatova.
Rajčatová polévka s rýží
6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce celozrnné mouky, 1,2 l vývaru z kostky, 3 lžíce rýže, 2 vejce, sůl, pepř, petrželka
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mouku, osmahneme, zalijeme studeným vývarem, promícháme, osolíme a opepříme. Pak přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a na kostičky nakrájené papriky a vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme zvlášť uvařenou rýži a rozšlehaná vejce, promícháme a podáváme sypané petrželkou.
Bruschetta
celozrnná veka nebo rohlík, rajčata, česnek, petrželka, sůl, olivový olej
Veku nakrájíme a opečeme v toastovači nebo na teflonové pánvi buď bez oleje nebo lehce pokapanou. Rajčata nadrobno pokrájíme, smícháme je v posekaným česnekem a nadrobno pokrájenou čerstvou petrželkou, solí a olivovým olejem. Touto směsí pak potíráme opečené veky.
Rajská omáčka
2 rajčatové protlaky nebo 250 g rajčat, cibule, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 2 lžíce celozrnné mouky, 1/2 l vody nebo vývaru, sůl, med, 1 lžíce oleje
Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, přidáme protlak nebo oloupaná rajčata, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme koření a asi 10 minut vaříme. Pak propasírujeme přes sítko, osolíme a ochutíme medem.
Další díly seriálu Vaříme zdravě naleznete v rubrice Zdravá výživa