Vaříme zdravě: Pokrmy z ředkviček

Tato zelenina obsahuje velké množství kyseliny listové, vitaminu C a selenu. Za zmínku rozhodně stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu, kyseliny nikotinové a vitaminu B. Aby se chránily před škůdci, produkují hořčičné oleje, které v našem těle působí antibakteriálně a antimykoticky- ničí plísně a bakterie ve střevě, na jazyku, na sliznici a v žaludku. Ředkvičky podporují perilstatiku střev, odstraňují zácpu, chrání buňky před volnými radikály, působí proti nadýmání, jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů, snižují cholesterol, uvolňují hleny při kašli, posilují nervy
Recepty:
Ředkvičkový salát s jogurtem a vejci
Ingredience:
svazek ředkviček
2 natvrdo uvařená vejce
1 šálek jogurtu
sůl
petrželka
Návod k přípravě: Ředkvičky pořádně umyjeme a neloupané je nakrájíme na tenké plátky.
Žloutky utřeme se solí, smícháme s jogurtem, přidáme ředkvičky a promícháme.
Dáme do misky, posypeme nadrobno posekanými bílky a nakrájenou petrželkou.
Ředkvičkový salát s petrželkou a sýrem
Ingredience:
5 ředkviček
kousek salátové okurky
mořská sůl
ocet
olivový olej
špetka hořčice
petrželka
30 g Eidamu
Návod k přípravě: Oloupanou okurku nastrouháme, ředkvičky nakrájíme na kolečka a osolíme. Salát přelijeme marinádou z octa, oleje, hořčice a soli a před podáváním posypeme sekanou petrželkou a strouhaným Eidamem.
Ředkvičková omeleta s bylinkovým tvarohem
Ingredience:
svazek ředkviček
100 g nízkotučného měkkého tvarohu
60 ml nízkotučného mléka
sekaná pažitka
petrželka a bazalka
stroužek utřeného česneku
sůl
pepř
2 vejce
Návod k přípravě: Tvaroh s mlékem rozmícháme dohladka, přidáme sekané bylinky, česnek, pokrájené ředkvičky, sůl a pepř. Na omeletu rozšleháme vejce s mlékem, upečeme dozlatova z obou stran, potřeme bylinkovým tvarohem a přeložíme.
Ředkvičková pomazánka
Ingredience:
svazek ředkviček
svazek jarních cibulek
lžička strouhaného křenu (lze vynechat)
vanička nízkotučného tvarohu
sůl
pepř
Návod k přípravě: Ředkvičky postrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Cibulky i s natí pokrájíme nadrobno, přidáme tvaroh, ředkvičky, křen, sůl a pepř a promícháme. Mažeme na plátky celozrnného pečiva.
Ředkvičkový salát s kysanou smetanou
Ingredience:
1 svazeček ředkviček
1 svazeček zelené cibulky
2 vejce natvrdo
1 dl kysané smetany
petrželka
mořská sůl
Návod k přípravě: Ředkvičky a cibulky pokrájíme na kolečka, žloutky utřeme se solí a smícháme se smetanou. Ředkvičky a cibuli přelijeme směsí a posypeme sekanými bílky a petrželkou.
Ředkvičkový špíz se žampióny
Ingredience:
2 svazky ředkviček
2 hrnky malých žampiónů
půl hrnku vody
olej
sůl
kari
Návod k přípravě: Na jehlu napichujeme střídavě ředkvičky a žampióny, osolíme, posypeme kari a položíme na alobal potřený olejem. Podlijeme vodou, alobal dobře uzavřeme a v troubě upečeme doměkka.