Vaříme zdravě: Pokrmy z ředkvičky
Tato zelenina obsahuje velké množství kyseliny listové, vitaminu C a selenu. Za zmínku rozhodně stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu, kyseliny nikotinové a vitaminu B. Aby se chránily před škůdci, produkují hořčičné oleje, které v našem těle působí antibakteriálně a antimykoticky- ničí plísně a bakterie ve střevě, na jazyku, na sliznici a v žaludku. Posilují nervy, snižují cholesterol, uvolňují hleny při kašli a působí proti nadýmání.
Recepty:
Ředkvičkový salát
1 svazek ředkviček, 1 salátová okurka, 1cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, sůl, pepř
Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky, ředkvičky a cibuli plátky, promícháme a přelijeme zálivkou připravenou z jogurtu nebo ochuceného solí a pepřem. Necháme chvilku v chladu proležet a podáváme.
Ředkvičky v omáčce
4 svazky ředkviček, 2 lžíce másla, 2 lžíce celozrnné mouky, 3 dl mléka, pepř, sůl
Omyté ředkvičky pokrájené na plátky osmahneme na másle, přidáme sůl, pepř, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, povaříme a pak do ní přidáme ředkvičky, prohřejeme a podáváme.
Ředkvičkový salát s vejci
svazek ředkviček, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 šálek jogurtu, sůl, petrželka
Ředkvičky pořádně umyjeme a neloupané je nakrájíme na tenké plátky. Žloutky utřeme se solí, smícháme s jogurtem, přidáme ředkvičky a promícháme. Dáme do misky, posypeme nadrobno posekanými bílky a nakrájenou petrželkou.
Ředkvičkový špíz se žampióny
2 svazky ředkviček, 2 hrnky malých žampiónů, půl hrnku vody, olivový olej, sůl, kari
Na jehlu napichujeme střídavě ředkvičky a žampióny, osolíme, posypeme kari a položíme na alobal potřený olejem. Podlijeme vodou, alobal dobře uzavřeme a v troubě upečeme doměkka.
Dušené ředkvičky
4 svazky ředkviček, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, lžička celozrnné mouky, sůl, kmín, lžička medu, petrželka
Ředkvičky oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme k cibuli zpěněné na oleji. Vmícháme drcený kmín, sůl a med, krátce osmahneme, zaprášíme moukou a podlijeme vodou. Podusíme doměkka a na závěr přimícháme petrželku.
Ředkvičková pomazánka
2 svazky ředkviček, 200 g netučného tvarohu, 4 lžíce kysané smetany, 1 cibule, mletá paprika, sůl, pažitka
Tvaroh utřeme se smetanou, přidáme nastrouhané ředkvičky, posekanou cibuli, pažitku, sůl a promícháme. Mažeme na plátky celozrnného chleba.