Vaříme zdravě: Pokrmy ze špaldy

Pšenice špalda patří k našim nejstarším kulturním obilninám, má vysoký obsah vlákniny a obsahuje další cenné látky pro zdravý organismus- bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy a minerály. Jde hlavně o vitaminy skupiny B, hlavně thiamin, riboflavin a niacin, dále betakaroten, draslík, síru, hořčík, naopak nižší je obsah stravitelných cukrů. Konzumace špaldy příznivě ovlivňuje naše zdraví, regeneruje tělní buňky, chrání organismus před infekcemi, podporuje trávení a střevní peristaltiku.
Recepty
Špaldové halušky se zelím
200 g špaldové hladké mouky, 250 g špaldové hrubé mouky, 2 lžičky soli, 2 vejce, 150g strouhaných syrových brambor, 300 ml vody, kysané zelí, kysané smetany, cibule
Smícháme mouku, nastrouhané brambory, vejce, sůl a vodu a vymícháme hladké těsto. Přes síto na halušky dáme kousky těsta do vařící osolené vody. Občas zamícháme. Hotové halušky jsou tehdy, když vyplavou ze dna na povrch. Hotové halušky promícháme s kysaným zelím, na talíři ozdobíme kysanou smetanou a opečenou cibulkou.
Špalda s rýží a vlašskými ořechy
1 šálek pšenice špaldy, 1 šálek rýže, 1/2 šálku oloupaných vlašských ořechů, stroužek česneku,lžička olivového oleje, sůl
Rýži a špaldu uvaříme doměkka (odděleně). Vlašské ořechy nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme. Všechny ingredience poté promícháme a ochutíme olejem se solí.
Špaldové placky
dvě hrsti špaldové mouky, hrst ovesných vloček, sůl, česnek, majoránka, cibule, kmín, olivový olej
Mouku a ovesné vločky smícháme s vodou, solí, posekanou cibulí, majoránkou, kmínem a utřeným česnekem a zaděláme husté těsto. Z něj pak tvoříme tenké placky, které dáme na pečící papír potřený olivovým olejem a v troubě opečeme z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem.
Salát z naklíčené špaldy
100 g naklíčené špaldy, 200 g čínského zelí, 2 mrkve, 1 cibule, lžíce olivového oleje, citronová šťáva, lžíce medu, sůl, oregáno
Zelí pokrájíme na nudličky, mrkev nastrouháme, cibuli posekáme a vše smícháme s naklíčenými špaldový zrny. Pokapeme olejem, osolíme, ochutíme medem, citronem a bazalkou. Necháme odležet v lednici a pak podáváme.
Špaldové karbanátky
250 g zelených špaldových zrn, 900 ml zeleninového vývaru, cibule, celozrnná houska, petrželka, 2 vejce, sůl, šálek celozrnné strouhanky, 4 stroužky česneku, pepř, bazalka, majoránka
Zrna namočíme na několik hodin do vody, pak je scedíme a uvaříme ve vývaru do rozvaření. Pak přidám namočenou y vymačkanou žemli, posekanou cibuli, petrželku, strouhanku, sůl, vejce, promícháme a tvarujeme karbanátky, které dáme na pečící papír potřený olivovým olejem a v troubě opečeme z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem.