Vaříme zdravě: Pokrmy ze špenátu
Tato zelenina je opravdu velkou zásobárnou cenných stopových prvků, vitaminů a minerálních látek. Je bohatý hlavně na vitamin C a A, vitaminy skupiny B, biotin, niacin, draslík, železo, hořčík a vlákninu. Špenát posiluje imunitní systém a mozek, aktivuje metabolismus sacharidů, podporuje činnost srdce, pomáhá při zácpě, podporuje krvetvorbu, zpevňuje kosti a zuby, zlepšuje náladu, zahání únavu, zklidňuje nervovou soustavu, posiluje pokožku, vlasy a nehty, odvodňuje tělo, je nepostradatelný pro látkovou přeměnu, odstraňuje deficit živin.
Recepty:
Špenátová polévka
150 g zmraženého špenátu, 10 g hladké celozrnné mouky, 20 g olivového oleje, 50 g cibule, 1 dcl mléka, stroužek česneku, sůl
Cibuli zpěníme na oleji, posypeme moukou a osmažíme. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme špenát, povaříme, pak přilijeme mléko, utřený česnek a sůl.
Zapékaný špenát
130 g mraženého špenátu, 60 g brambor, cibule, 30 g Eidamu, stroužek česneku, sůl, pepř, muškátový oříšek, olivový olej
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka a lehce osmažíme na teflonové pánvi potřené olejem. Do zapékací misky střídavě vršíme brambory a rozmrzlý špenát, přidáme cibuli a česnek, muškátový oříšek, sůl a pepř. Pečeme asi 45 minut a ke konci pečení posypeme sýrem.
Špenátová rýže
2 šálky celozrnné rýže, 250 g mraženého špenátu, 3 stroužky česneku, petrželka, sůl, pepř, strouhaný sýr, olivový olej
Rýži uvaříme doměkka a špenát necháme rozmrazit. Na oleji zpěníme plátky česneku, petrželku, vmícháme rýži, špenát, sůl, pepř a prohřejeme. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.
Špenátové placky
300 g mraženého listového špenátu, 2 cibule, olivový olej, sůl, pepř, 200 g taveného sýra, 800 g brambor, 1 vejce, 4 stroužky česneku
Cibuli zpěníme na oleji a přidáme rozmražený špenát. Dusíme se solí, pepřem, utřeným česnekem a nakonec vmícháme sýr. Brambory oloupeme, najemno nastrouháme, vmícháme vejce a sůl. Z bramborového těsta pečeme na oleji placky, které přelijeme špenátem a podáváme.
Špenát zapečený s vejci a sýrem
600 g zmrazeného špenátu, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2,5 dl mléka, 4 vejce, 60 g nastrouhaného sýra, sůl, pepř, na jíšku olivový olej a celozrnná mouka
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený zmrazený špenát, necháme ho rozpustit, osolíme, opepříme a podusíme. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme, povaříme, pak osolíme a přidáme polovinu nastrouhaného sýra. Do zapékací misky rozložíme špenát, ve kterém uděláme čtyři otvory, do kterých rozklepneme po jednom vejci, přelijeme omáčkou, posypeme zbytkem sýra a zapečeme v horké troubě.
Špenátové karbanátky
400 g čerstvého špenátu, 1 vejce, sůl, pepř, strouhaný sýr, celozrnná strouhanka, celozrnná hladká mouka, olivový olej
Špenát spaříme v horké vodě, necháme okapat, rozmixujeme ho, přimícháme vejce, sůl, pepř a zahustíme strouhankou a moukou. Na pomoučeném prkénku tvarujeme karbanátky, které dáme na plech na pečící papír, pokapeme olejem a upečeme v troubě z obou stran dozlatova. Před koncem pečení posypeme sýrem, který necháme roztéct.
Špenátové těstoviny
balíček těstovin, balíček mraženého špenátu, 1 cibule, mléko, máslo, celozrnná mouka, sůl, olivový olej, pepř, 3-4 stroužky česneku, strouhaný sýr
Těstoviny uvaříme doměkka v osolené vodě s kapkou oleje. Z cibule, másla a mouky připravíme zásmažku, přilijeme mléko, přidáme špenát, osolíme, opepříme a přidáme utřený česnek. Hotový špenát promícháme s těstovinami, posypeme strouhaným sýrem a dáme krátce zapéct do trouby.