Vaříme zdravě bez cukru: Kaše 3x jinak | e15.cz

Vaříme zdravě bez cukru: Kaše 3x jinak

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Nedávno jsme vám v našem magazínu představili novou kuchařku Aleny Mokré Vaříme zdravě bez cukru. Dnes vám z ní přinášíme několik receptů.

Kaše z naklíčeného žita

Velmi výživné kaše získáme z naklíčeného obilného zrna. Žitná kaše z takto upraveného zrna má osobitou
chuť, kterou můžeme ještě pozměnit i v další variantě karobem.

Ingredience: 
150 g žita (suchého zrna) 
600–700 ml vody 
1 rovná lžička skořice 
1 lžičky mixovaného fenyklu 
60 g sójového nápoje s příchutí smetany 
30 g hladké žitné mouky 
trochu vlašských, popř. lískových oříšků 
datlový med
2 lžíce strouhaného kokosu do kaše a trochu na ozdobu 
8 g karobu na tmavou variantu kaše

Autor: Ženy - E15

Žitná

kaše podle kuchařky Vaříme zdravě bez cukru. Zdroj:  ====http://knihy.cpress.cz====

==== Vaříme zdravě bez cukru====

Chutná strava pro zdravé i nemocné
Alena Mokrá

Autor: Ženy - E15


brožovaná vazba
formát knihy: 167 mm x 225 mm
244 str. plnobarevných
Datum vydání: prosinec 2009
Nakladatel: Computer Press
Prodejní kód: KZ0105
ISBN: 978-80-251-2469-7
EAN: 9788025124697
cena: 329 Kč

V této knize naleznete celou řadu nutričně velmi hodnotných pokrmů, v jejichž recepturách převažují šetrné technologické úpravy, které zbytečně nenavyšují obsah tuků.

Vyhovují tak požadavkům přípravy stravy při některých chronických nemocněních trávicího traktu v klidovém období, ale jsou také vhodným obohacením jídelníčku i naprosto zdravých lidí.

K dostání v knihkupectvích nebo v knižním e-shopu http://knihy.cpress.cz

Kaše z rýže basmati
Rýže basmati patří k nejjemnějším a nejchutnějším rýžím. Její nezaměnitelná oříšková příchuť se promítá i v této rychlé a k přípravě jednoduché kaši.

Ingredience:

80 g rýže basmati
15–20 g sušeného
rýžového nápoje
špetka skořice
zavařené švestky ve vlastní šťávě bez cukru

Autor: Ženy - E15

Rýžová kaše podle kuchařky Vaříme zdravě bez cukru. Zdroj: 

**//http://knihy.cpress.cz//**



Příprava:
Odváženou rýži promyjeme, přilijeme 350 ml studené vody a dáme pomalu vařit. Až začne vařit, jednou ji promícháme ode dna, aby se odlepila, a pak ji vaříme na mírném plameni  bez míchání.

Jakmile se voda při pomalém varu vyvaří, rýže by měla být uvařena do měkka, což je ve srovnání s normální rýží podstatně rychleji, asi za 10–13 minut. Pro přípravu kaše k ní nyní přidáme sušený rýžový nápoj a ještě naředíme vodou do požadované hustoty (cca 100 ml i více). Kaši krátce povaříme za míchání se špetkou skořice a můžeme podávat.

Kaši můžeme ji zpestřit politím šťávou ze švestek bez cukru, které jsou přirozeně sladké samy o sobě. Zavařené švestky servírujeme jako přílohu.

Kaše z dýně hokaido

Dýně hokaido obsahuje velké množství minerálů, jako vápník, hořčík a železo. Z vitamínů pak vitamín C, B a provitamín A a též dostatek vlákniny, která příznivě působí na naše střeva. Je velmi vhodná i do dětského jídelníčku.

Kaše je nasládle aromatická a velmi dobře stravitelná. Je výborná též jako léčivý pokrm i v období rekonvalescence po zánětu slinivky. Pak samozřejmě raději bez jakéhokoliv dalšího přídavku oříšků.

Ingredience:
300 g očištěné dýně hokaido
300 ml vody
1 rovná lžička koření Horalka 
1 lžičky mletého kmínu 
špetka mořské soli

Autor: Ženy - E15

Kaše z dýně hokaido podle kuchařky Vaříme zdravě bez cukru.

Zdroj: 

http://knihy.cpress.cz

Příprava:
Připravené množství očištěné dýně si nakrájíme na středně velké kostky, asi takové, jako když vaříme brambory na přílohu. Zalijeme vodou, přidáme trochu soli, koření Horalka a mletý kmín a dáme vařit.

Od varu vaříme cca 15 minut pomalým varem a přikryté, abychom všechnu vodu nevydusili. Uvařenou prochladlou dýni namixujeme i s vývarem do podoby jemného krému. Je-li vody málo a mixér nám nechce jet, přidáme trochu horké převařené vody na rozředění, ale jenom tolik, abychom pomohli mixéru v chodu a přitom kaši příliš nezředili.

Konzistence jemné kaše docílíme mixováním. Kdo nechce úplně jemné pyré, anebo nemá mixér, snadno uvařené kousky dýně rozmačká i vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a následně rozmíchá šlehací metlou.

Kaši podáváme teplou a máme-li touhu něco přikousnout, vhodnou přílohou jsou i ječné omelety, které však podáváme bez jakéhokoliv dalšího dochucení. Kdo má dobré zažívání a chce si kaši vylepšit, může si ji posypat i sekanými oříšky nebo orestovanými mandlemi.

6. ledna 2010

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video