Velikonoční recept: Velikonoční nádivka

Na velikonočních stolech se již po staletí objevuje mimo jiných tradičních pokrmů také velikonoční nádivka (nazývaná také hlavička, velikonoční svítek, či sekanice..), která se tradičně podává na Bílou sobotu k večeři.
Přidává se do ní symbol jara, tedy neco čerstvého zeleného (např. pažitka, openec, libeček nebo petrželku) a nikdy se nevynechávají nasekané mladé kopřivy.
Původně se v některých oblastech nádivka připravovala bez pečiva svařením mléka a krupice na hustou nesladkou kaši. Do té se zamíchala vejce, posekané maso, zelené bylinky a upekla se na plechu jako svítek.
Nádivka má mnohá krajová pojmenování a mnoho variant. Někde se přidává maso nebo vnitřnosti kuřecí, králičí ale egistují také bez masa např. s houbami. Nejklasičtějsí je ale nádivka s uzeným masem a mladými čerstvými kopřivami doplněná vejci, jejíž recept uvádíme níže.
Recept: Velikonoční nádivka s uzeným masem
Ingredience:
8 rohlíků
6 vajec
500 g uzeného masa
sůl
pepř
hrnek mléka
pažitka
petrželka
čerstvé kopřivy
Návod k přípravě:
Rohlíky nakrájejte na kostičky a nasypte do větší mísy. Žloutky důkladně našlehejte v mléce, přidejte k nim sůl, pepř a nalijte na rohlíky a nechte je nasát. Uzené maso povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky.
V pánvi rozpalte sádlo a maso na něm opečte. Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům a vajíčkům.
Promíchejte, přisypte kopřivy, pažitku a petrželku, případně dosolte. Nakonec vmíchejte sníh z bílků.
Zapékací misku vymažte sádlem, vysypte strouhankou a vlijte těsto.. Troubu předehřejte na 200?°C a pečte nádivku dozlatova.