Velikonoční recepty | e15.cz

Velikonoční recepty

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Jehněčí, mazanec, vajíčka a zelené bylinky jsou typické velikonoční dobroty. Pochutnat si můžete i na netradičně upravených pokrmech, které vložíte do trouby a než se upečou máte čas svátečně upravit velikonoční stůl.

====K velikonoční snídani ====  

Pečená vejce plněná sýrem
500 g listového těsta., 8 vajec uvařených natvrdo, 200 g tvrdého strouhaného sýra, hrst nasekané pažitky, rozšlehaná vejce na potření, sůl, pepř, mák na posypání
Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Listové těsto rozválíme na slabě pomoučeném vále a formičkou ve tvaru vejce vykrájíme sudý počet „vajíček“. Pokud nemáme formičku, pomůžeme si šablonou, kterou vystřihneme z tvrdého papíru a tvar z těsta obkroužíme ostrým nožem. Nastrouhaný sýr promícháme s nadrobno nakrájenými vejci uvařenými natvrdo, mírně osolíme a přimícháme pažitku. Polovinu tvarů vykrojených z těsta naplníme nádivkou a přikryjeme je druhou polovinou. Kraje těsta dobře přitiskneme. Plněná „vajíčka“ potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a upečeme.

K velikonočnímu obědu

Zapečené jehněčí s fazolkami
600 g jehněčího masa, 500 g fazolek, 2 cibule, 3 lžíce másla nebo rostlinného tuku, sůl, 1/4 l kyselé smetany, 1/2 lžičky mleté papriky.
Cibuli nakrájenou nadrobno podusíme na tuku. Maso pokrájíme na kousky, osolíme, posypeme paprikou a přidáme k cibuli. Mezitím na tuku dusíme také očištěné fazolky, rozkrojené po délce. Změklé maso a fazolky smícháme a přendáme do pekáčku z varné keramiky nebo skla, zalijeme smetanou a zapečeme. Jako příloha je vhodná rýže nebo nové brambory.

Autor: Ženy - E15


Jehněčí na kari s jogurtovou marinádou
750 g jehněčí plece bez kostí, 200 g jogurtu, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 450 g směsi zmrazeného hrášku a mrkve, 2 rajčata, 4 lžíce másla, 200 ml masového vývaru, 3 lžíce citrónové šťávy, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 4 lžíce kari, pepř, sůl
Vynikající masovou směs s jarní zeleninou připravíme rychle a snadno v tlakovém hrnci. Do jogurtu vmícháme citrónovou šťávu, zázvor, kari, sůl a pepř. Maso nakrájíme na kostky, dáme do marinády a přikryté necháme uležet přes noc v chladničce. Drobně nakrájený česnek a cibuli necháme na másle zesklovatět, přidáme okapané maso, několik minut za stálého míchání opékáme, přilijeme marinádu a vývar a dusíme alespoň jednu a půl hodiny v obyčejném hrnci, v tlakovém cca čtyřicet minut. K hotovému masu přimícháme uvařený hrášek s mrkví a nakrájená oloupaná rajčata. Servírujeme s vařenými brambory bohatě sypanými petrželkou.


Ke sváteční kávě či čaji


Velikonoční řezy
Na těsto: 4 vejce, 6 lžic horké vody, 20 dkg cukru, 1 lžíce kakaa, 20 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva. Na krém: 1 máslo, 2 tučné tvarohy, 1 vanilkový cukr, 7 dkg cukru, mléko, rum. Na zdobení čokoládová (bílá) poleva, cukrová vajíčka
Žloutky utřeme s horkou vodou, kakaem a cukrem doběla, přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a zlehka vmícháme sníh ze 4 bílků. Těsto vlijeme na plech s vyšším okrajem, piškot upečeme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Dohladka utřeme máslo, tvaroh, cukr a mléko, které ochutíme vanilkovým cukrem a rumem. Piškot potřeme krémem a nakonec polijeme čokoládovou polevou. Povrch zdobíme velikonočními ornamenty z bílé polevy nebo barevnými vajíčky.

Autor: Ženy - E15


Večerní pohoštění


Domácí šunka
Potřebujeme 1,2 kg vepřového plecka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kmínu, malý celer, 2 mrkve, 1 petržel, zrnko pepře, bobkový list, tymián, 1/4 l mléka a masoxu a strouhaný křen na ozdobu.
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na větší kusy. Maso dáme do hrnce s vodou, přilijeme mléko, přidáme pepř, bobkový list a tymián a vaříme asi jednu a půl hodiny na mírném ohni. Měkké maso vyjmeme, necháme vychladnout, potřeme prolisovaným česnekem a posypeme kmínem. Maso dáme do pekáče, podlijeme je trochou masoxu a za stálého polévání šťávou pečeme při 200°C. K vydatné večeři podáváme šunku teplou s bramborovou kaší nebo ji po vychladnutí nakrájíme na plátky, posypeme křenem a podáváme s bílým chlebem nebo dalamánkem a kyselou okurkou jako zákusek k vínu.

Velikonoční závin
1 balení listového těsta, dijonská hořčice, 5 vajec, sterilované žampiony, kapie, 150 g šunky, 4 nožičky párků, 1 balení plátkového sýra, sůl, pepř
Listové těsto rozválíme, potřeme hořčicí, míchanými vejci, poklademe žampiony, kapií, plátky šunky a sýra. Do středu položíme párky a srolujeme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi dvacet minut. Vynikající je jak teplý, tak i studený.

Beránek na velikonočním stole nesmí chybět

Podle tradice se beránek pekl vždy z kynutého těsta, neboť v chudých rodinách symbolicky nahrazoval pečené jehně. Později se ujalo piškotové těsto a postupem doby se beránek pekl i z tvarohového, pudinkového nebo kefírového těsta. Každá hospodyně má svůj oblíbený recept, aby se beránek pěkně povedl. Chcete-li zkusit rychlé a po upečení pěkně lehounké těsto, které dobře drží tvar upečte beránka z litého těsta.

Autor: Ženy - E15


Beránek z pomazánkového másla
200 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, 4 lžíce mléka, 1/2 prášku do pečiva
Pomazánkové máslo, cukr, žloutky a mléko ušleháme do pěny a za stálého míchání pak postupně přidáváme moku smíchanou s práškem do pečiva. Kdo rád, může do těsta přidat nadrobno sekané rozinky či kandované ovoce. Na závěr do těsta “obrátíme” dotuha ušlehaný sníh z bílků. Těsto vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně předehřáté troubě půl hodiny. Vychladlého beránka pocukrujeme nebo poléváme bílou nebo hnědou cukrářskou polevou.

Autor: Irena Forejtová
19. dubna 2011

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video