Velikonoční recepty - co chutná ve Středomoří

Colomba - mazanec po italsku
Tradiční český mazanec nahraďte italskou colombou (holubicí). Tento recept má původ v Lombardii a měl by zaručit poklidné a spokojené Velikonoce. Je z kynutého těsta podobně jako český mazanec, ale je křehčí a místo „nudných“ rozinek v ní najdeme exotickou kandovanou pomerančovou kůru.
Potřebujeme:
500 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
25 g droždí
150 g másla
2 dcl mléka
4 vejce
2 žloutky
100 g kandované pomerančové kůry nakrájené nadrobno
50 g cukru krystal nebo hrubého třtinového cukru
100 g loupaných mandlí
sůl
Rozmíchejte droždí s cukrem a přidejte k němu trochu vlažného mléka. Smíchejte s polovinou mouky a vytvořte kvásek. Zakryjte nádobu plátnem a nechte kynout. Potom přidejte všechna vejce, jeden žloutek, zbylou mouku, cukr, máslo, špetku soli, kousky pomerančové kůry a zbytek mléka. Dejte těsto na vymazaný plech a zformujte ho přibližně do tvaru holubice (můžete si pomoci s formou z tvrdého papíru). Potřete těsto rozmíchaným žloutkem a posypte jej plátky mandlí. Nechte na plechu těsto kynout a když zdvojnásobí objem, dejte ho na hodinu péct do trouby předehřáté na 250°C, později teplotu snižte.
Inspirace ze Španělska k velikonočnímu obědu
Velikonočním masem je jehněčí; podívejme se, jak ho na Velikonoční neděli připravují ve Španělsku.
Pro 4 osoby potřebujeme:
6 - 8 jehněčích kotlet
4 stroužky česneku, najemno nakrájené nebo nastrouhané
sůl
Kotlety opláchneme a osušíme. Potřeme je nakrájeným česnekem a osolíme.
Kotlety opékáme 5 - 10 minut na kontaktním nebo venkovním grilu případně pod grilem v troubě. Nemáme-li gril, opečeme maso na pánvi.
Ke kotletám servírujeme hlávkový salát a „důležité brambory“ (patatas a la importancia).
6 středně velkých brambor
4 stroužky česneku
1 1/2 najemno nakrájené žluté cibule
olivový olej na smažení
2 šálky kuřeícho vývaru
snítka petržele
2 polévkové lžíce hladké mouky na omáčku + mouka na obalení brambor
2 vejce
sůl a pepř na dochucení
Brambory nakrájejte na silné plátky, osolte a obalte je v mouce a v rozmíchaných vejcích. Osmažte je dohněda na olivovém oleji, vyjměte z pánve a osušte přebytečný olej. Utřete česnek se solí a s petrželí. Osmahněte cibulku dozlatova a přidejte k ní mouku a rozmíchejte ji. Potom přidejte česnekovou směs, vše důkladně promíchejte a odstavte z ohně. Přidejte do hrnce osmažené brambory, zalijte je vývarem a za občasného míchání je vařte na mírném ohni, dokud nezměknou.
Sladké mámení z Řecka
V Řecku také jedí jehnečí (a ještě radši kozí) maso a po vydatném obědu o několika chodech ke kávě zakusují dezert galaktoboureko z listového těsta. Ten je na přípravu sice náročnější, ale všichni se budou jen olizovat.
Potřebujeme:
1/2 kg kupovaného listového těsta
Na náplň:
1/2 l mléka
50 g krupičky
50 g cukru
100 g másla
4 vejce
1/2 lžičky vanilkové tresti
Na sirupovou polevu (lze nahradit kupovaným tekutým karamelem):
100 g cukru
1/4 l vody
1/2 citronu
Příprava:
Přiveďte mléko k varu. Přidejte krupičku a na mírném ohni stále míchejte. Přisypte cukru a za stálého míchání vařte 5 - 6 minut. Odstavte hrnec a postupně přidejte 100 g másla a vejce, vše dobře rozmíchejte. Přimíchejte vanilkovou tresť. Výsledná směs by měla být hustá ale tekutá.
Předehřejte troubu na 190°C.
Vymažte hluboký pečící plech. Zbylé máslo rozpusťte. Plech pokryjte plátky listového těsta tak, abyste těstem zakryli i strany plechu a těsto přečnívalo přes okraj. Pomašlujte těsto rozpuštěným másle a vylijte na ně náplň. Pokryjte náplň zbylými plátky listového těsta a pomašlujte je rozpuštěným máslem. Těsto přečnívající přes okraj zarolujte dovnitř. Ostrým nožem vykrojte do těsta zářezy ve dvou směrech tak, aby vznikla károvaná mřížka (usnadná to krájení upečeného koláče a protečení sirupu všemi vsrtvami).
Pokropte vodou a pečte koláč dozlatova (asi jednu hodinu).
Mezitím připravte si sirup. Na mírném ohni za občasného míchání vařte vodu s cukrem a citronem asi hodinu. Poté vyndejte citron a vymačkejte z něj šťávu do sirupu. Jakmile vytáhnete upečený koláč z trouby, polijte jej sirupem.
Dezert nechte vychladnout a servírujte jej nakrájený na malé kousky podle zářezů, které jste udělali před pečením.
Autor: Denisa Streublová
9. 4. 2009