Velikonoční recepty: Kynutá štola plněná americkými brusinkami | e15.cz

Velikonoční recepty: Kynutá štola plněná americkými brusinkami

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Připadá vám už tradiční velikonoční menu fádní? Rádi byste ho něčím oživili nebo připravili něco nového a zdravějšího? Nechte se inspirovat a zpestřete své české Velikonoce americkými brusinkami.

Suroviny na cca 20 plátků


Kynuté těsto
550 g mouky
250 ml mléka
1 kostka (42 g) čerstvého droždí
50 g cukru
2 vejce
2 – 3 polévkové lžíce mléka na potření
20 g mandlových lupínků

Náplň
100 g sušených Cranberries
200 g marcipánu
4 – 5 polévkových lžic meruňkové šťávy

Autor: Ženy - E15



Příprava


Mouku nasypte do misky a doprostřed udělejte důlek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Rozmíchané droždí vlijte do důlku a smíchejte s trochou mouky. Přikryté nechte na teplém místě asi 15 minut kynout. Přidejte cukr, vejce a hnětacími metlami vše zpracujte. Těsto má být hladké a vláčné. Nechte ještě asi 40 minut kynout.

Brusinky najemno pokrájejte. Marcipán taktéž a smíchejte ho s meruňkovou šťávou. Vymíchejte hladkou směs a přidejte brusinky.

Těsto znovu dobře prohněťte a vyválejte do obdélníku o velikosti zhruba 30 x 50 cm. Těsto podélně rozřízněte na tři pruhy. Na ně naneste marcipánovou směs s brusinkami a srolujte do válečků. Jednotlivé válečky spleťte jako vánočku. Její konce pečlivě stlačte.

Cop položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete mlékem, posypte mandlovými lupínky a pečte v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut při 180 stupních (plynová: stupeň 2 – 3, horkovzdušná: 160 stupňů).

Doba přípravy: cca 70 minut + doba kynutí

Výživová hodnota jednoho plátku
Energie: 179 kcal / 750 kJ, Bílkoviny: 4,9 g, Tuk: 3,8 g, Sacharidy: 31 g

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video