Velikonoční recepty z jarních darů přírody (a nejen z nich) | e15.cz

Velikonoční recepty z jarních darů přírody (a nejen z nich)

ZDROJ: Ženy - E15

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Už se těšíte na pomlázku, pocukrovaného beránka a zajíčka, co nosí dárky pro radost? My už se nemůžeme dočkat. Proto jsme pro vás připravili pár receptů, abyste načerpali trochu inspirace a získali tu opravdu správnou velikonoční náladu.

Jaképak by to byly Velikoce bez tradiční nádivky? Ta na svátečním stole nikdy nesmí chybět, a tak máte-li chuť využít jarních darů přírody, hurá na zahrádky a meze. Nasbírejte pár lístečků prvních rašících kopřiv, libečku nebo třeba i sedmikrásek a pusťte se do vaření. Po jarní procházce vám určitě bude chutnat.

====Hlavička====
Uvaříme hustou krupicovou kaši asi z 1 litru mléka. Do vychladlé zamícháme 3 - 5 vajec a předem uvařené kůzlečí droby nakrájené na kostičky. Osolíme a přidáme sekané bylinky (pažitku, libeček, popenec a mladé kopřivy). Směs dobře promícháme, dáme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Hlavička je dobrá teplá i studená, nejlépe v kombinaci se zeleninovým salátem.

Kundrlátek, vopenec, vopich, kundrásek, modátka a všelijaké jiné bejlí hospodyně využívaly do velikonočních nádivek, slaných závinů a polévek. Jedinečným, velmi starým a přitom jednoduchým receptem je

Zelená polévka z jarních bylinek

Ingredience: Po jedné hrsti kopřiv, šťovíku, polníčku, jahodového a fialkového listí, lžíce popence, pažitky, libečku, bazalky, 50 g másla, 2 žloutky, lžíce hladké mouky, sůl

Bylinky přebereme, opereme a jemně usekáme. Uděláme světlou jíšku z másla, přidáme bylinky a trochu je v jíšce osmažíme. Zalijeme vodou, kolik je třeba, osolíme a krátce povaříme. Nakonec polévku zahustíme rozšlehanými žloutky.

Některé krajové pokrmy se na velikonočních stolech udržely dodnes, mnohé upadly v zapomnění. Každý kraj, ba každá rodina měla své oblíbené recepty. Třeba v Podkrkonoší pekli z kynutého těsta ptáčky, na Bechyňsku připravovali kosmatice (krajíčky buchty máčené v rozšlehaných vejcích a na másle osmažených) a leckde si dopřávali čerstvě vyuzené maso z první zabijačky. Na Ostravsku se například velikonoční jídelníček neobešel bez pokrmu zvaného

Šoldra


Ingredience:  600 g uzeného masa (krkovička, pečínka nebo šunka), 12 g droždí, 250 g polohrubé mouky, 100 g tuku, 2 žloutky, 1 l mléka, sůl

Uzené maso uvaříme, vykostíme a necháme dobře vychladnout. Mezitím si z ostatních přísad zaděláme tuhé těsto, které dobře propracujeme a dáme je vykynout. Pak těsto vyválíme do obdélníku, pečlivě do něj zavineme maso, osolíme a dáme znovu vykynout. Šoldru potřeme žloutkem a v troubě upečeme dočervena.

Autor: Irena Forejtová
1. dubna 2010

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video