Velký test: běžné potraviny převálcovaly drahé BIO!
A pod jeho vedením proběhlo začátkem roku velké testování potravin. A jeho výsledky jsou doslova šokující!
Poznáte biopotraviny podle vzhledu a konzistence? A bude pokrm z dražších bio produktů chutnější? Poznáte podle chuti bio jogurt od běžných levných jogurtů? Takovéto otázky si položil i potravinový analytik Martin Juránek z Brna. A aby si na svou otázku dokázal co nejlépe odpovědět, uspořádal začátkem letošního roku v jihomoravské metropoli testovací akci. Během jednoho víkendu ochutnávala stovka zájemců bio potraviny a běžné potraviny, a jejich chuť hodnotila do dotazníků.
Jednotlivé kousky určené k ochutnání přitom nebyly označeny, takže ochutnávající netušil, zda zrovna hodnotí bio nebo běžný produkt. Nutno ještě podotknout, že mezi respondenty byla velká část kuchařů a také mnoho příznivců bio potravin. Většina z dotazovaných dokonce v soukromí bio věci upřednostňuje.
====Bio je vzhledově méně atraktivní====
Výsledky Juránkova testování jsou však právě pro příznivce bio produktů velmi znepokojující. Pokud by se hodnotil pouze vzhled a konzistence, pak by byly bio potraviny ohodnoceny průměrnou známkou 2,63, což je prakticky takové „dvě mínus“. Jako známka to není tak špatné. Nicméně znepokojující je skutečnost, že ty stejné druhy potravin, avšak nakoupené v běžných obchodech (nikoli bio věci) obdržely hodnocení 1,5.
Vzhledově jsou tedy o celý jeden stupeň hezčí a na pohled atraktivnější, než bio. „Z bio věcí byl za vzhled dobře oceněn bílý jogurt. Ale jinak ve valné většině hodnotitelé označili za vizuálně atraktivnější potraviny především ty běžné, nikoli bio,“ říká k překvapivým výsledkům testu Juránek. A dodává, že velmi zajímavé bylo, pokud jde o vzhled, hodnocení plnotučného mléka.
Průměrné hodnocení biomléka byla totiž čtyřka, zatím co běžné plnotučné mléko obdrželo za svůj vzhled v průměru známku jedna. „Vždycky jsem si myslel, že každé mléko je napohled stejné, zkrátka bílé. Ale až teď, když jsem měl ve sklenicích vedle sebe postavená dvě mléka, poznal jsme, že jedno z nich mělo nádech do žluta a bylo jako by trochu více průhledné,“ popisuje zážitek z testování jeden z respondentů, jednadvacetiletý student chemie. A má pravdu. Plnotučné bio mléko skutečně nemá tak čistě bílou barvu jako mléka ostatní.
Některé zajímavé výsledky:
Banán – 52% respondentů ocenilo za chutnější BĚŽNÝ
Jablko – 90% respondentů označilo za chutnější BIO
Bílý jogurt – 95% respondentů označilo za chutnější BĚŽNÝ
Mléko – 90% respondentů označilo za chutnější BĚŽNÉ
Zakysaná smetana – 95% respondentů označilo za lepší BĚŽNOU
Vajíčko - 95% respondentů označilo za lepší BĚŽNÉ
85% čokoláda – 60% respondentů označilo za chutnější BIO
100% pomerančová šťáva – 55% respondentů označilo za chutnější BIO
Mléčné výrobky a vajíčka raději obyčejné
Důležitější položkou, než je vzhled, byla pochopitelně položka pojmenovaná jako „chuť“. I zde ale překvapivě vítězí běžné produkty. Vzato čistě matematicky, obdrželi bio potraviny zža chuť průměrnou známku 2,75, zatím co běžné potraviny známku 2,65. „Je to sice těsné vítězství, ale přesto tady je. Obyčejné potraviny zkrátka chutnaly lépe,“ říká Juránek. A přiznává, že sám takovéto výsledky rozhodně nečekal.
I v této kategorii byl jednoznačně největší rozdíl zaznamenán mezi mléčnými výrobky. Například zakysaná smetana je podle devadesáti pěti procent dotázaných lepší ta, která není bio. A stejně velké procento zúčastněných označilo za chutnější vajíčko rovněž to, které nebylo bio. „Nevím, které vajíčko bylo bio a které ne. Ale mně rozhodně více chutnalo to, které bylo označeno písmenem B. Navíc bylo i více žluté a působilo více svěže,“ rozpovídal se o hodnocení jeden z respondentů. Zmiňované vajíčko označené písmenem B nebylo bio, nýbrž obyčejné vajíčko z hypermarketu, kde se cena za balení po šesti kusech pohybuje okolo dvaceti korun. Oproti tomu balení šesti bio vajíček, která byla na testování vybrána, stojí zhruba pětačtyřicet korun. To je prakticky dvojnásobná cena za bio vajíčka, která navíc nejsou (dle 95% respondentů) nijak výrazně chutná. Opravdu se tedy vyplatí kupovat bio potraviny?
Ilustrační foto
Bio stojí dvojnásobně tolik
Za biopotraviny zaplatíte ve většině obchodů klidně i dvojnásobné ceny. Kdybyste si ovšem koupili to samé v obyčejném obchodě, zaplatíte výrazně méně a ještě vám bude pokrm z dané suroviny více chutnat. Alespoň to tak potvrzují výsledky Juránkova testu.
„Respondenti si sami označili, co jim chutná více. A já jen žasnul, že to bio tak výrazně prohrálo. Otázkou je, co za tím stojí. Že by chemické látky přidávané do některých druhů potravin, například do jogurtů, džusu či smetany, pozměnily chuť tak, že je zkrátka pro lidský jazýček chutnější než čistě přírodní produkt? Možné by to bylo. Ale pouze u těchto tří surovin. Těžko nějakou chemickou přísadou ovlivníte chuť třeba banánu, jablka nebo onoho vajíčka,“ komentuje výsledky testování Juránek. A dodává, že všechny suroviny byly před podáváním vystaveny stejné pokojové teplotě, vajíčko bylo připraveno stejným způsobem a čokoláda byla během testování podávána dokonce nastrouhaná, aby hodnotitelé nemohli nic poznat například podle nápisu vzoru na tabulce čokolády.
Neopomíjejme látkové složení
A co lze tedy na základě testu říci o biopotravinách? Pokud patříte mezi příznivce všech produktů, na jejichž obalech zřetelně svítí nápis „bio“, možná by stálo za to, odpovědět si na otázku, proč to vlastně kupujete? Jde-li vám především o lepší chuť, pak můžete s ledovým klidem začít namísto mnohdy předražených potravin bio, nakupovat cenově přijatelnější běžné potraviny. Nemají sice díky marketingu takovou prestiž jako „zaručeně lepší bio“, ale realita hovoří jinak, než reklamní slogany, které se vás snaží za každou cenu zlákat k nákupu toho dražšího. Podle průzkumu výrazná většina ochutnávajících označila jako lepší a chutnější právě běžnou potravinu.
Jestli však kupujete bio z jiného důvodu, než je jeho vzhled a chuť, pak můžete u těchto nákupů zůstat. „Někteří lidé nakupují bio věci čistě kvůli svému image. Kdo má doma bio, působí dojmem, že žije zdravě, a že si to může finančně dovolit. Jiní lidí zase kupují bio produkty proto, že věří v jejich lepší látkové složení. Tito lidé se nehájí lepší chutí, ale jde jim čistě o složení. A v tomto případě je třeba uznat, že bio produkty obsahují zpravidla méně konzervačních látek a umělých barviv,“ říká závěrem Martin Juránek, autor velkého testování chutí.
Autor: Ivanna Benešová
17. ledna 2011