Víte, jak se ochladit v horku? Nápoje, které vás dostanou do formy

Podle znalostí národů, které mají s teplem zkušenosti, není právě ideální pít nápoje ledové, ale vlažné. Ty totiž mají schopnost, na rozdíl od studených nápojů, odnímat teplo a tím organismus ochladit. Nápoje připravené podle následujících receptů vám pomohou překonat úmorná vedra a dokonce získáte i trochu energie navíc.
Proti horku pomáhají bylinky
Klasický bylinkový čaj se většinou pije horký, ale pěkně vychlazený pomůže i v létě. Odvary z bylinek nezatěžují organismus tolik jako silný čaj, neboť neobsahují tanin. Nápoj z bazalky, nejenže příjemně ochladí, ale dokonce pomáhá jako prevence před úpalem. Hrst bazalkových listů (nejlepší je černá bazalka), zalijeme půl litrem vařící vodou a necháme vylouhovat. Po vychladnutí odvar scedíme, přidáme šťávu z půlky citronu a osladíme medem. Nápoj necháme vychladit ve skleněném džbánku v lednici.
Stejné účinky má i mátová limonáda, která kromě ochlazovacího efektu ještě napomáhá trávení a zklidňuje případné žaludeční křeče. K přípravě osvěžující limonády potřebujeme jen dvě hrsti mátových lístků, které vložíme do velké skleněné láhve nebo džbánu, zalijeme dvěma litry čerstvé pramenité vody (nebo stolní neperlivé), přidáme třtinový cukr nebo med podle vlastní chuti a nakonec ještě přidáme na plátky nakrájenou polovinu citrónu. Nápoj necháme odležet na slunci čtyřiadvacet hodin, pak jej přecedíme, doplníme o další půlku citrónu a necháme vychladit.
Zakysané nápoje osvěží i zasytí
V horkých dnech se nám často stane, že nemáme chuť na klasický oběd. Nezapomínejme však na to, že energii je třeba doplňovat, a tak to zkusme prostřednictvím jogurtu. Můžeme si zvolit nízkotučný jogurt nebo sójový, acidofilní mléko, kyšku nebo dokonce ayran – tradiční turecký nápoj z řídkého jogurtu ředěný vodou, který se již začal vyrábět i u nás.
K dochucení jogurtového nápoje můžeme použít čerstvé či mražené ovoce, med či bylinky a sůl. Osvěžující nápoj si snadno vyrobíme v mixéru a ředíme jej vždy neperlivou vodou. Samozřejmě, že jogurtové osvěžení vždy před podáváním vychladíme.
Rajská kúra prospěje tělu zevnitř i vně
Rajče je s více než devadesáti procenty obsahu vody jedním z největších dodavatelů tekutin a kromě toho obsahuje i kalium, které je důležité pro výživu svalů. Nejúčinnější složkou rajčat je však látka lykopin, která chrání pokožku před UV zářením a dokonce i přes spálením.
V jedné zajímavé studii francouzské kosmetické firmy bylo totiž prokázáno, že sníme-li denně čtyřicet gramů rajského protlaku a deset gramů olivového oleje, dokáže tento koktejl tělo ochránit tak, jako bychom použili opalovací krém s faktorem dva až čtyři. Lykopin má nejlepší účinky tehdy, pokud se rajče konzumuje nakrájené na malé kousky a samozřejmě se slupkou. Pokud nám syrová rajčata nechutnají můžeme je krátce podusit na oleji.
Melounová bomba, ale nekalorická
O melounech je známo, že obsahují spoustu vody, ale i vlákniny, minerálů a vitamínů. Podíl cukru v dužině je z hlediska redukční diety zanedbatelný, proto je meloun považován za ideální zeleninu pro letní zeštíhlovací program. Za velkých veder si můžeme již večer připravit melounovou mísu z červeného či žlutého melounu, nechat ji vychladit a konzumovat během dne.
Velmi osvěžující je melounový koktejl, který je hotov téměř za minutu. Do mixéru dáme nakrájenou dužninu zbavenou semen, přidáme hrst ledu, trochu cukru krupice nebo lžičku medu. Rozmixovanou drtí naplníme sklenku, dolijeme vychlazenou perlivou vodou a podáváme s brčkem. Nápoj můžeme ozdobit kouskem melounu.