Voda je nejlepší přítel vína. Pijte je společně! | E15.cz

Vše o vizionářích

Vše o vizionářích Vstoupit do speciálu

Voda je nejlepší přítel vína. Pijte je společně!

Voda je nejlepší přítel vína. Pijte je společně!

Dáma.cz

Pro většinu gurmánů je párování dobrého jídla a vína naprostou samozřejmostí. I laikové si pak vzpomenou, k jakému druhu masa se hodí to které víno. Možná nás pak ale překvapí, jak důležitou roli při pití vína hraje voda.

Voda a víno? Nerozlučný pár

Chystáme-li se zpříjemnit posezení s přáteli sklenkou vína, neměli bychom zapomínat prokládat ho kvalitní pramenitou nebo minerální vodou. Ta má při konzumaci vína důležitou roli a správnou volbou vody můžeme zážitek z vína podtrhnout. „Pití vody k vínu je důležité ze zdravotních i chuťových důvodů,“ říká český degustátor vín Branko Černý. „Voda pomáhá regenerovat chuťové buňky a také zprostředkuje případný přechod mezi jednotlivými víny nebo mezi vínem a pokrmem.“

Není voda jako voda

Voda může chuť vína vyzdvihnout i zcela „pohřbít“. Nekvalitní voda obsahuje nepříjemné pachutě, které mohou zcela pokazit zážitek i toho nejlepšího vína. Nejvhodnější vodou k vínu je přírodní pramenitá voda bez příchutě. „Nejlepší vodu najdeme v horských studánkách, ale u nich se nacházíme málokdy,“ podotýká Branko Černý.

„Mezi balenými vodami jednoznačně preferuji aquilu, kterou dlouhodobě s vínem testujeme a párujeme.“ K lehkým a méně výrazným bílým vínům se nejlépe hodí kvalitní neperlivé vody s nízkým obsahem minerálů a oxidu uhličitého, které mají neutrální pH. Oproti tomu k silným vínům s výraznou chutí jsou ideální variantou minerální vody s vyšším obsahem oxidu uhličitého.

Kolik vody k vínu vypít?

Pokud během večera vypijeme k vínu jednu sklenku vody, chuť vína bude nesrovnatelně lepší, ale ze zdravotního hlediska bychom jí měli vypít mnohem více. „Začínejte vždy vodou. Osvěžíte ústa, chuťové pohárky i mysl. Prvním douškem vody se ideálně připravíte na konzumaci degustačního doušku vína. V průběhu večera by pak měl každý z nás vypít více vody než vína. Ze zdravotních, chuťových i společenských důvodů. Nejméně dvě ku jedné, ideálně tři ku jedné,“ dodává Branko Černý. Alkohol totiž lidské tělo dehydratuje, a tak je nutné tekutiny průběžně doplňovat.

Autor: Dáma.cz
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!