Všechny nemoci odežene med

Med chrání, léčí, uzdravuje
Sotva bychom našli národ, v jehož tradicích med nehrál významnou roli. U nás měli za časů Karla IV. sběrači medu svůj vlastní cech, v germánské mytologii byla medovina nápojem bohů, Mayové ho používali při svých rituálech, Římané se jím posilovali před bojem a ve starověkých kulturách patřil med k obvyklým obětním darům. Každý med nemá ovšem stejné složení a tedy i stejné účinky. Nejlépe stravitelný je med akátový, pro alergiky je zas nejvhodnější lesní medovicový med, protože obsahuje minimum pylových částic, které nedráždí dýchací cesty.
Použití medu při kašli, bolestech v krku nebo při nachlazení je obecně známé. Antiseptického účinku medu se využívalo běžně ještě v první světové válce, později upadl med v zapomenutí a své renesance se dočkal až v osmdesátých letech minulého století. Tehdy se o med jako přírodní léčivo zasloužil konkurenční boj kosmetických firem, které v medu objevily antibakteriální látky a enzymy pro zjemnění a omlazení pleti.
Vánoční cukroví bez medu? Ani náhodou!
Med má v české kuchyni svoji tradici. Ve středověku se jím sladila „obyčejná“ strava, neboť to ostatně bylo jediné dostupné sladidlo. I dnes si málokterá z nás dokáže představit vánoční pečení bez medu.. Ve svátečních kuchařkách a rodinných receptech se najde spousta dobrot z medu či medovou náplní či polevou.. Klasické medové perníčky v různých variantách s tmavou žitnou či bílou hladkou moukou, kořeněné badyánem, anýzem, hřebíčkem a skořicí, s vejci či bez nich. Z dalších drobných tvarů se pečou medáčky, medové řezy, nepečené rumové kuličky nebo v současné době oblíbený dort – medovník. Zapracování medu do těsta má však svá pravidla:
- Nikdy nedávejte do těsta nerozpuštěný med
- Aby se med nepřipálil, vložte rendlík do vodní lázně
- Med se do těsta přidává zchladlý a po částech
- Medové těsto, které hned nezpracujete uložte do chladna zabalené do fólie, aby neosychalo
- Medové perníkové těsto nechte uležet klidně i týden. Lépe se pak zpracovává.
Med netradičně
Ve starých řeckých receptech najdeme medové bonbony, koláče, ale také masitá a zeleninová jídla s přísadou medu. V současných receptech se používá med dodnes. Pokrmům dodá neopakovatelné aróma i chuť.Dnešní recept pochází od kuchařských Mistrů kuchařského studia Knorr.
Zapečený hermelín s fíkem a medem
1 ks sýr Hermelín (100 g), 1 ks čerstvý fík, 1 polévková lžíce medu, 1 polévková lžíce opražených mandlových lupínků, olivový olej a na ozdobu po dvou lístcích máty a bazalky
Hermelín rozdělíme na 3 kolečka, na každé kolečko položíme 2 plátky fíku, posypeme mandlemi, zakapeme medem, přidáme natrhané lístky máty a bazalky. Připravený sýr vložíme do zapékacího grilu a necháme zapéct dozlatova. Na talíř položíme na olivovém oleji opečený toast, na něj položíme zapečený hermelín, opět zakapeme medem, posypeme mandlemi a ozdobíme bylinkami.
Medová marináda promění maso v božský pokrm
Medová marináda je k dostání už hotová, ale můžete si ji připravit i jinak, třeba na grilování kuřecích křidélek doma v troubě. Křidélka naložte do marinády jak jste zvyklé, nechte je okapat, osušte a opečte na pánvi v rozpáleném oleji. Maso dejte stranou, na pánvi rozpusťte máslo, med a nasekaný česnek. Do nahřáté mísy vlijte medovou glazuru, přidejte křidélka a lehce je prohoďte, aby se glazurou obalila. Podávejte ihned a v dostatečném množství k počtu strávníků, křidélka totiž vmžiku zmizí.
Při zavařování zapomeňte na Deko
K zavařování můžeme zužitkovat i zcukernatělý med. Do rendlíku s vodou dáme sklenici medu a pomalu zahříváme až se med ve sklenici rozpustí. Potom jej tekutý použijeme na horkou či studenou marinádu, kterou se ovoce či zelenina zalije a dále už se nesteriluje.
Koktejl pro budoucí maminky
Zhmotnělý výsledek pilných včelek - med - je doslova nabitý samými zdravými látkami. Jednoduché cukry se v organismu rychle štěpí, takže se v těle ani nestačí ukládat a kyseliny jako je jablečná, vinná, citrónová, různé aminokyseliny a enzymy jsou organickými sloučeninami, které tělo snadno přijímá bez velké zátěže.
Z minerálních látek med obsahuje hlavně draslík, vápník, sodík a hořčík, ze stopových prvků převážně železo, měď, mangan, kobalt a zinek. V kvalitním medu je i vitamín C a vitamíny skupiny B. Nastávajícím maminám, ale každému bez rozdílu věku, tyto látky prospějí. Máte-li chuť, namíchejte si koktejl bohatý na „béčko“ a kyselinu listovou.
1/4 l minerálky
20 g droždí
1 lžíci medu
dejte do mixéru, rozmixujte a můžete podávat. Doporučená dávka je jedna sklenka denně.
Obojích vitamínů máme v potravě nedostatek, neboť jejich účinky se varem snižují. Těhotným pomůže koktejl udržet zdravou hladinu krevního tlaku a vytvářet dostatek červených krvinek, starší osoby jej mohou užívat jako prevenci proti rakovině tlustého střeva, k úpravě trávení, Alzheimerově chorobě a depresím.
Med pro štíhlou linii
Ráno na lačný žaludek vypijte sklenici vody s rozmíchanými dvěma lžičkami medu a stejným množstvím jablečného octa. Posílíte tím své tělo, prospějete zažívání a utlumíte chuť k jídlu. Při pravidelném užívání 2 lžiček v šálku vody 3 x denně zlepšíte metabolismus, posílíte trávení a celkově zvýšíte imunitu organismu. Kůra částečně pomáhá i proti vypadávání vlasů.
Autor: Irena Forejtová