Vůně zeleného čaje

Tolik praví legenda. Ať již to byla náhoda či cílená zvídavost čínského panovníka, můžeme dnes poděkovat dávné minulosti za to, že zelený čaj byl „objeven“ a že můžeme jeho lahodnou chuť, omamnou vůni a léčivé účinky na zdraví vychutnávat každý den.
Přítel na celý život
Camellia sinensis (čajovník čínský) je tím stromem, ze kterého padají zelené lístky do bublajících kotlíků… Než se dostanou až k nám, prodělají dlouhou cestu: nejprve se napaří, srolují, usuší (bez procesu fermentace) a pak putují z Číny, Japonska, Indie, Srí Lanky či Vietnamu až do voňavých obchůdků právě v tom našem městě.
A poezie chutí může započít…
Kdo umí, ten umí…
Říká se, že připravit čaj zvládne i člověk, který jinak neumí uvařit vůbec nic. Ale tak snadné to není… Pokud má být výsledkem lahodná chuť a celkový požitek zelenajícího se nápoje, je třeba dodržet několik zásad.
Tou první je, že čaj se nikdy NESMÍ vařit. Vodou jej pouze zaléváme. Teplota této vody by měla být cca 60–80 °C, po bodu varu ji proto necháme několik minut „odpočinout“, zchladnout. Kdybychom ji totiž použili hned, zelený čaj tím ve většině případů znehodnotíme a nevydá ze sebe to nejlepší (spíše naopak)…
Druhá zásada praví, že nádobu na čaj (šálek či konvici) je třeba před nasypáním zelených lístků ohřát, lístky poté mohou ihned rozvinout svou plnou vůni… Na scezení pak používáme bambusové či umělohmotné sítko (kovové náčiní není příliš vhodné). Jak dlouho nechat čajové lístky „pod vodou“? Experimentujte, zkoušejte nejlepší variantu pro daný čaj, neexistuje jedno dané pravidlo pro všechny.
Třetí pravidlo nás učí, že zelený čaj se pije VŽDY čerstvý, nikdy se neohřívá. Znalci jej nikdy nesladí, ale vychutnávají si jemnou, natrpklou či nasládlou chuť se všemi nuancemi, co se jich jen nabízí… Pokud však se sbližováním a přátelstvím s tímto omamným „šálkem“ začínáte a nehodláte opustit svou denní dávku cukru, použijte třtinový. Časem možná zjistíte, že ho absolutně není třeba…
Čtvrtá rada zní, že podle kvality čaje (poradí vám odborník) můžete jednu dávku spařovat vícekrát. Neplatí tedy „jednou a vyhodit“. Druhý nálev bývá úplně jiný než ten první, mnohdy okouzlí svou silou, rozvinutou chutí a omamnou vůní… Právě tento druhý vás mnohdy „nutí“ k přivření víček, radostnému uvolnění a snění…
Třetím nálevem zpravidla končíme, lístky vám předaly vše, co umí, znají a dovedou… Čaji, co všechno zvládneš? Podle dosavadních výzkumů má zelený čaj opravdu poměrně široký záběr léčivých vlastností, které můžeme využít v prevenci onemocnění, ale také pro posílení v době nemoci.
Malý výčet těch hlavních:
- Napomáhá soustředění (posiluje koncentraci).
- Navozuje psychické i fyzické povzbuzení (antistresový efekt).
- Zpomaluje proces stárnutí.
- Snižuje LDL (špatný) cholesterol, působí jakoochrana před kardiovaskulárním onemocněním.
- Pomáhá v prevenci zánětlivých procesů i jejich léčbě.
- Působí proti vzniku zubního kazu.
- Usnadňuje snižování hmotnosti (urychluje proces spalování kalorií).
- Termoregulační schopnost čaje uvítáme zejména v létě (při okolních vysokých teplotách zchlazuje).
- Dle vědeckých výzkumů má i protialergické účinky, pomáhá tedy při dýchacích obtížích (např. astmatikům) .
- Je močopudný a proto urychluje odvod přebytečné vody z těla.
- Stále se podrobně zkoumají slibné protinádorové účinky
Nečekané propojení
Kromě toho, že se výtažky ze zeleného čaje s oblibou přidávají do kosmetických přípravků (zejména pleťových masek či krémů), má své neochvějné místo i v kulinářských experimentech kreativních labužníků.
Polévka, salát, omeleta, dezerty, zmrzlina… to vše můžete obohatit o lístky zeleného čaje. Zkoušejte nové varianty, překvapte sami sebe i přátele. Také pokojové a zahradní květiny vám budou vděčné, pokud jim zbytky nálevu dáte přímo do květináče nebo rozložíte čajové lístky na povrch zeminy – poslouží jako skvělé (a navíc přírodní) hnojivo.