Vyrostla vám velká dýně?

Tykve je lépe sklízet ještě nedozrálé. Ve sklepě bez potíží vydrží až do jara, ale pak ji stejně budete chtít nějak využít. Gurmáni z dýně vyhazují jen slupku, jinak ji spotřebují celou včetně semen, která se praží na sucho a loupají jako oříšky. Dužnina se přidává do leča, polévek, čatní, zmrzlin a jogurtových nápojů. Zkrátka a dobře, dýně je zelenina natolik univerzální, že snese úpravu nasladko, naslano i nakyselo. Její nevýraznou chuť výborně doplňuje čerstvý kopr, drcená rajčata, bazalka, majoránka, a hlavně – česnek.
Syrová dýně se snadno spotřebuje do salátů, vařená místo brambor na kaši nebo pyré, dýni lze dusit, vařit, smažit v těstíčku, zapékat a kombinovat s jinou výraznější zeleninou a kořením. Tradičně se dýně zavařuje na kompot jako ananas, kanduje nebo přidává do sladkých těst jako vařené strouhané brambory, které těstu dodají vláčnost.
Recepty z dýně v kuchařkách převážně chybí, ale kdo rád vaří, naplno uplatní svoji fantazii alespoň nyní, kdy se dýně právě sklízí.
Dýňová polévka
Polévka z dýňové dužniny má mnoho variant, jak regionálních tak i ve světové kuchyni, například dýňová polévka na japonský způsob.
Potřebujeme žlutomasou dýni Hokkaido, vývar z mořských řas (lze nahradit hovězím či drůbežím vývarem), cibuli a miso pastu.
Do 1 litru vývaru z mořských řas dáme vařit na deset minut dýni nakrájenou na větší kostky a dvě větší cibule, rovněž nakrájené na hrubší nudličky. Přidáme miso pastu a polévku ještě necháme chvíli odstát. Kdo holduje mořským plodům může polévku doplnit smaženými krevetkami.
Grilované dýňové plátky
Dýni nakrájíme na centimetrové plátky, které posolíme a necháme asi hodinu odležet. Pak plátky, potřeme česnekem, posypeme provensálským kořením a na roštu grilujeme. Zdobíme plátkem rajčete, sýra nebo grilovanou dýni servírujeme na topince. Jako doplněk je vynikající tatarka a pečené brambory.
Řecký slaný koláč
8 plátů listového těsta, 60 g rozpuštěného másla, 1 jemně nakrájený pórek, 1 šálek dýňové dužiny, 1 šálek mrkvové dužiny, 250 g nadrobeného sýra Feta, 3 vejce, 1 bílek, 120 ml mléka, 2 polévkové lžíce pomerančové kůry, 3 polévkové lžíce čerstvé nasekané petrželky
Rozválené pláty těsta navrstvíme na sebe, přitom každou vrstvu potřeme rozpuštěným máslem. Těsto pak vložíme na plech, kde jej necháme přesahovat přes okraj. Na náplň smícháme pórek, dýni, mrkev, Feta sýr, vejce, bílek, mléko, pomerančovou kůru a petrželovou na, kterou rozprostřeme na těsto, okraje zahrneme a pečeme 25 až 30 minut při teplotě 180°C dozlatova.
Dýňové řezy s čokoládovou polevou
3 vejce, 250 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky skořice, 50 g rozinek, kokosu nebo ořechů, 2 dcl oleje, 400 g oloupané nahrubo nastrouhané dýně, 350 g polohrubé mouky, 1 a 1 prášku do pečiva
Vajíčka ušleháme s cukrem do pěny, pak přidáme olej, dýni, mouku a ostatní přísady, případně přidáme lžičku rumu, dobře promícháme a nalijeme na plech. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova asi půl hodiny. Vychladlý plát zdobíme čokoládovou polevou, krájíme na čtverečky a zdobíme půlkou ořechu nebo kandovanou třešní.
Autor: Irena Forejtová
23. září 2009