Vyzkoušejte recepty na báječné, ale netradiční vánoční cukroví
Baklava plná oříšků
Ingredience:
900 gramů listového těsta, 150 gramů vlašských ořechů, 100 gramů pistácií, 150 gramů lískových oříšků, 100 gramů moučkového cukru, 1 kávová lžička mleté skořice, 150 gramů másla, 100 gramů medu, 100 ml citronové šťávy, 100 ml pomerančové šťávy
Postup:
Vlašské ořechy, pistácie a lískové oříšky nasekáme na drobno, mletou skořici promícháme s moučkovým cukrem. Následně máslem vymažeme formu nebo pekáč, pokud možno o rozměrech 30×30 centimetrů. Na velikost formy rozválíme zhruba šest plátů listového těsta (listové těsto si před tím nožem rozdělíme na šest dílků). Naspod formy položíme plát připraveného listového těsta, který posypeme pětinou nasekané oříškové směsi, pětinou cukru se skořicí a zhruba dvaceti gramy nadrobno nasekaného másla. Poté přiložíme další plát listového těsta, který opět posypeme ořechovou směsí, cukrem se skořicí a kousky másla. Daný postup opakujeme až do vyčerpání surovin. Vzniklou baklavu vložíme na 45 minut do trouby rozehřáté na 200 °C. Po vytažení z trouby baklavu nožem rozdělíme zhruba na 40 porcí, které okamžitě pokapeme směsí z ohřátého medu smíchaného s pomerančovou a citronovou šťávou. Hotovou baklavu dáme minimálně na hodinu vychladit, poté již můžeme podávat.
Pařížské rohlíčky rozplývající se na jazyku
Ingredience:
Těsto: 300 g moučkového cukru, 4 bílky, 200g mletých ořechů, 2 lžíce hrubé mouky
Krém: 4 žloutky, 1 celé vejce, 3 polévkové lžíce cukru krystalu, 3 polévkové lžíce kakaa, 250 g másla, 150 mletého cukru
Poleva: 100 g kvalitní čokolády na vaření, 70 g ztuženého tuku
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Ušleháme bílky a přidáme k nim cukr. Vzniklou směs šleháme nad párou tak dlouho, až je sníh horký. Poté odstavíme z plotny a vmícháme mleté ořechy s moukou. Vychladlou směs dáme do pytlíku, pomocí něhož ze směsi tvarujeme na pečicí papír rohlíčky. Rohlíčky pečeme dorůžova v troubě rozehřáté na 100 °C. Vychladlé rohlíčky zdobíme krémem vyrobeným ze směsi ze 4 žloutků, 1 vejce, krystalového cukru a kakaa, kterou jsme vyšlehaly nad párou a následně do ní postupně vmíchaly rozpuštěné máslo a mletý cukr. Rohlíčky nakonec poléváme čokoládovou polevou.
Fíkový salám s vlašskými ořechy a mandlemi
Ingredience:
200 g fíků, 180 g moučkového cukru, 200 g mletých vlašských ořechů, 50 g nahrubo nasekaných mandlí, 2 syrové žloutky
Postup:
Fíky spolu s vlašskými ořechy pomeleme na masovém strojku. Ke vzniklé směsi přidáme nahrubo nasekané mandle, moučkový cukr a dva syrové žloutky. Vše smícháme a z vypracované hmoty vytvoříme čtyři až pět válečků, které zabalíme do potravinové fólie a necháme do dalšího dne ztuhnout v lednici. Poté válečky krájíme na kolečka, podobně jako salám.
Kuličky z kaštanového pyré a piškotů
Ingredience:
500g kaštanové pyré, 150g strouhaných piškotů, 150g moučkového cukru, 125g másla
2 vanilkové cukry, 1 lžíce rumu
Poleva: 100g kvalitní čokolády na vaření, 40g ztuženého tuku
Postup:
Z kaštanového pyré, strouhaných piškotů, moučkového cukru, másla, vanilkových cukrů a rumu vypracujeme hmotu, kterou necháme alespoň dvě hodiny odpočinout. Následně z ní tvarujeme kuličky o průměru 2,5 cm. Hotové kuličky vyrovnáme na pečicí papír a ve vodní lázni si z čokolády na vaření a ztuženého tuku vytvoříme polevu. Každou kuličku pak shora polijeme lžičkou polevy, kterou necháme po kuličce stékat. Základem je, aby spodní strana kuličky zůstala bez polevy. Kaštanové kuličky podle fantazie nazdobíme a nakonec je vložíme do papírových košíčků.
Je libo truffle?
Ingredience:
150g másla, 150g moučkového cukru, 400g kvalitní čokolády na vaření, 3 lžíce kakaa
Postup:
Máslo vyšleháme do pěny s cukrem, přidáme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni, kakao a rum. Vše dobře promícháme. Vzniklou směs dáme vychladit do ledničky. Následně z ní tvarujeme kuličky, které nakonec obalíme v kakau a vložíme do papírových košíčků.
Rumovo-kokosové švestky s mandlemi
Ingredience:
250 g vypeckovaných sušených švestek, 250 celých spařených mandlí, 250 g kvalitní čokolády na vaření, 100 gramů strouhaného kokosu, rum podle potřeby
Postup:
Sušené vypeckované švestky poklademe do mísy a zalijeme je podle potřeby rumem. Po třech dnech švestky z rumu vyndáme a vtlačíme do nich spařenou a oloupanou mandli. Švestky následně namočíme v rozpuštěné čokoládě, obalíme ve strouhaném kokosu a necháme je odležet. Poté můžeme podávat.
Šohajky z ledových kaštanů
Ingredience:
Hmota: 300 g mletých ořechů, 200 g moučkového cukru, 130 g másla, 1 žloutek, 1 dcl rumu
Poleva: 200 g ledových kaštanů (tj. čokolády), 200 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 250 g ztuženého tuku
Postup:
Z mletých ořechů, moučkového cukru, másla, žloutku a rumu vytvoříme hmotu, kterou povaříme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Ořechovou směs plníme do košíčků a pak ji zalijeme polevou z ledových kaštanů, moučkového cukru, kakaa a ztuženého tuku, kterou jsme rozehřáli ve vodní lázni a vymíchali do hladka. Vzniklé šohajky nakonec zdobíme kouskem vlašského ořechu.