Vyznejte se v olivových olejích

Pokud se v olejích naučíme orientovat, budeme vědět, s kterým olejem můžeme vařit, s kterým bude příprava pokrmů ještě zdravější a nebo si najdeme takový, který nám skutečně zachutná. Značka Monini, expert na extra panenské olivové oleje, představuje oleje podle kvality a druhu zpracování.
Přehled olivových olejů podle kvality vám napoví, jak se v olejích dostupných na českém trhu orientovat, s kterým typem můžete vařit, a který se hodí pro dochucení již hotových jídel či studenou kuchyni:
Extra panenský (extra virgin)
Olivový olej s označením „Extra panenský“ je čistým extraktem z čerstvých oliv, a díky tomu je označován jako “král mezi olivovými oleji“. Získává se zásadně a vždy mechanickým lisováním bez použití chemie. Olivy se myjí, drtí, lisují a získané oleje se z estetických důvodů filtrují, protože po lisování bývají přirozeně zakalené.
Olej je vhodný pro studenou i teplou kuchyni. Označení „extra panenský“ zaručuje, že olej splňuje všechna požadovaná kvalitativní kritéria a prošel chuťovou i senzorickou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů.
Jedině extra panenský olej je nositelem všech zdraví prospěšných látek, vitamínů, antioxidantů a polyfenolů. Expertem na extra panenské olivové oleje je rodinná firma Monini, která se jeho výrobou a vývojem zabývá již několik generací.
Olivový olej
Olivový olej bez označení extra panenský, je směs rafinovaného oleje, čili chemickými procesy upraveného oleje s panenským olivovým olejem, kterého obsahuje v průměru 8 %. Takový olej neobsahuje vysoké množství zdraví prospěšných složek přírodně získaných olejů a nemá tak výraznou olivovou chuť.
Vzhledem k tomu, že prošel nákladnou rafinací, často se jeho cena v obchodech pohybuje na podobné úrovni jako u oleje extra panenského. Doporučuje se výhradně na tepelnou úpravu pokrmů, protože je chuťově neutrální.
Sansa neboli Pomace
Olej získávaný z olivové drti, odpadu, který zbude po prvním vylisování olejů (slupky, dužina, pecky). Olej se získává z těchto zbytků pomocí rozpouštědel a prochází průmyslovým procesem rafinace. Prodává se také pod názvy „Olio di Sansa di oliva“ nebo „Pomace oil“.
Tento produkt postrádá přednosti olivového oleje a na žebříčku kvality stojí nejníže. Vlastně by ani neměl nést přívlastek „olivový“. Je bez chuti a vůně, má žluto-nazelenalou barvou a v případě nutnosti jej lze použít pouze na vaření a smažení, nikoliv ve studené kuchyni.