Z babiččiny kuchařky: Co s přesoleným jídlem? | e15.cz

Z babiččiny kuchařky: Co s přesoleným jídlem?

Monika Kváčková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Ať jsme výborné zkušené kuchařky nebo začátečníce v kuchyni, každé z nás se někdy může stát, že se při vaření něco nepovede. Dnes vám poradíme, co s tím, když se vám při přípravě jídla podařilo solit trochu více...

Pokud se vám při vaření podaří pokrm přesolit, nemusíte hned jídlo vyhazovat, ale můžete se pokusit ještě kalamitu zachránit některým z následujících tipů:

Tipy a triky


  • Přidejte do  pokrmu jednu až dvě oloupané brambory a nechte povařit. Poté brambory vyndejte.
  • Jídlo nastavte: udělejte další dávku bez soli a poté přidejte k přesolenému jídlu
  • Příliš nasolené maso vložte na 1-2 hodiny do mléka
  • Je-li přesolená polévka , vložte do ní na lžičce kostku cukru. Když se cukr začne rozpouštět, okamžitě ji vyndáme. Cukr pohltí nadbytek soli. Toto můžeme i několikrát opakovat.
  • Pokažený čirý vývar snadno zachráníte syrovým bílkem, který rozkvedláte v polévce a zase vylovíte. Práci s vylovováním bílku si usnadníte, pokud
  • Hustou polévku zneutralizujete s trochou mléka nebo smetany.
  • Pokud jste přesolili omáčku, můžete do ní přidat lžičku medu nebo trochu smetany (podle druhu omáčky).
  • Do přesolené omáčky můžete také přidat na hrubo nastrouhanou syrovou bramborou,  nechte v omáčce deset minut vařit. Po vaření omáčku proceďte jemným sítem.
  • Podobnou službu jako brambora zastane i kousek chleba, petrželová nebo mrkev.

Autor: Ženy - E15


Jak solit a nepřesolit

Podařilo-li se vám pokažený pokrm zachránit, gratulujeme. Práci, čas i nervy vám však pro příště pomůže dodržování několika jednoduchých zásad: 

  • Při dochucování pokrmů toužívejte buďto dochucovadla nebo sůl nikdy oboje zároveň. Dochucovadla obvykle již sůl obsahují.
  • Při solení při vaření nepoužívejte lžičku ani solničku, nýbrž nabírejte špetku soli prsty, riziko, že neodhadnete správné množství se zmenší.
  • Používejte k dochucování bylinky, dodávají pokrmům výraznější chuť i bez solení.

Autor: Monika Kváčková
26. července 2010

 

Autor: Monika Kváčková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video