6 zajímavostí o zmrzlině

Zmrzlina je každovročním hitem léta, ale kolik toho o ní víte? My pro vás dnes máme 6 zajímavostí.
- První zmrzliny prý vznikly v Řecku. Pochutnat si na ní mohli ale jen bohatí. Vyráběli ji ze sněhu a ledu, který ochucovali vínem, medem a ovocem. Ti nejbohatší si posílali na vršek Olympu běžce, kteří si rychle roztávající pochoutku předávali jako štafetový kolík.
- Vodové zmrzliny neobsahují mléčný tuk ani mléčné bílkoviny. Mléčné musejí obsahovat nejméně 2,5 % mléčného tuku a nesmějí obsahovat tuk rostlinný. Smetanové zmrzliny obsahují alespoň 8 % mléčného tuku a opět nesmějí obsahovat žádný rostlinný tuk. Ovocné se vyrábějí z vody, obsahují nejméně 15 % ovocné složky a nepřidává se do nich tuk. Sorbet musí obsahovat nejméně 25 % ovocné složky.
- Zmrzlina se doporučuje při zánětech hrdla a ústní dutiny, při nechutenství a potížích s polykáním. Zmrzlina vyrobená z přírodních surovin má vždy méně jásavou barvu než zmrzlina z umělých ingrediencí.
- Dnes už se na pultech objevují zmrzliny všech barev a vedle klasických příchutí i naprosté absurdity. Mezi ně jistě patří zmrzlina s příchutí piva, slaniny, česneku nebo ryb.
- Největší zmrzlinárna světa se údajně nachází ve Venezuele. Zdejší majitel tam denně nabízí okolo 70 druhů příchutí, které pravidelně obměňuje. Ve svém repertoáru má tedy zhruba 600 druhů zmrzlin. K jeho nejprodávanějším příchutím patří sardinky v brandy, krab v bílém víně a cibulová.
- Největšími konzumenty zmrzliny jsou obyvatelé Nového Zélandu, kteří spořádají více než 26l zmrzliny za rok. V Evropě si drží první příčku Švédové se 14l zmrzliny za rok. Přestože i my Češi jsme milovníci zmrzliny, se svými 7l se držíme hodně pod světovým průměrem, ale stále před Ruskem, kde obyvatelé zkonzumují 3l zmrzliny za rok a to i přesto, že si ji dopřávají i ve dvacetistupňových mrazech.
Náš tip:
Mezi nejoblíbenější příchutě patří již dlouhá léta vanilková a čokoládová. Vyrobit si je můžete jednoduše a rychle i doma.
Čokoládová zmrzlina
250g hořké čokolády
250g mascarpone
lžíce krupicového cukru
Čokoládu rozpusťte v horké lázni, promíchejte s mascarpone a oslaďte. Hmotu dejte do uzavíratelné nádoby a nechte nejlépe přes noc v mrazáku. Zmrzlinu také můžete rovnou naporcovat do silikonových formiček, ze kterých ji pak lehce vyklopíte.
Vanilková zmrzlina s medem a ořechy
250ml šlehačky
250g mascarpone
2 vanilkové cukry
4 lžíce medu
hrst vlašských ořechů
Šlehačku vyšlehejte, smíchejte s mascarpone a vanilkovým cukrem. Hmotu dejte do misky, zalijte medem a posypte opraženými ořechy. Opět ji nechte alespoň 12 hodin v mrazáku.