Zajímavosti ze světa makrobiotiky aneb 20 věcí, které jste o ní nevěděli

Makrobiotická strava je u nás známá již řadu let. Určitě jste o ní už slyšeli nebo četli v časopisech nebo na internetu, ale možná ani tak jste dosud nevěděli, že:
- Tato věda je založena na staročínské filozofii s použitím protipólů JIN a JANG. Pomocí nich hledá rovnováhu nejen ve stravě, ale i v celém životě.
- Poprvé bylo slovo MAKROBIOTIKA (dlouhověkost) použito v knize „Makrobiotika, neboli umění jak prodloužit lidský život“ německého lékaře Christopha Wilhelma Hufelanda roku 1796.
- Makrobiotická strava je jediná, která bere ohled na pohlaví, fyzickou zátěž a případné zdravotní problémy jednotlivce.
- Protože jednou ze zásad makrobiotiky je soulad s přírodou kolem nás, potravu bychom měli vybírat výhradně z domácí produkce, případně stejného klimatického pásma.
- Všeobecný denní pitný režim je cca 2 litry čisté vody, makrobiotika doporučuje podstatně méně, nejvíce vody totiž organizmus potřebuje na vyplavování nečistot z těla získaných nevhodnou potravou. Při dodržování jejích stravovacích zásad by tím docházelo zcela zbytečně k zatěžování ledvin.
- Makrobiotika nedoporučuje konzumaci velkého množství syrové zeleniny – nemáme k tomu uzpůsobeno zažívání. Nestrávená při procházení naším organizmem nadměrně zatěžuje slinivku břišní.
- Se syrovým ovocem doporučuje nakládat jako se zákusky vzhledem k vysokému obsahu cukru a jeho případnému možnému vlivu na vznik plísní v našem těle.
- Mnoho odpůrců tohoto oboru tvrdí, že makrobiotická strava nedokáže nahradit živočišné bílkoviny, podle všeho tomu ale tak není. Při správně sestaveném jídelníčku nejen plně pokrývá naše potřeby, ale navíc ještě působí blahodárně na celý organizmus. Základem je kombinace luštěnin a obilovin v jednom jídle.
- Fermentované sojové boby tzv. tempeh a sojová pasta miso obsahují vitamín B12, který v rostlinné stravě jinde nenajdeme.
- O makrobiotice se traduje, že umí pomocí stravy a pozitivního myšlení léčit mnoho závažných onemocnění – rakovinu nevyjímaje.
- Makrobiotika varuje před: nadměrnou konzumací bílkovin živoč- išného původu, tělo při ní špatně hospodaří s vitamíny a minerály, vede například k poškození nervů a kloubů nebo anémii, nadměrnou konzumací živočišných tuků, díky níž dochází ke kornatění tepen, cévním mozkovým příhodám, infarktu a pod., nadměrnou konzumací jednoduchých cukrů, která způsobuje zatížení slinivky břišní a hrozí cukrovka, navíc nezpracovaný cukr se mění v těle na tuk.
Autor: Olga Jandová
1. července