Základní těsto na pizzu | e15.cz

Základní těsto na pizzu

ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Pokud nemáme na přípravu dostatek času, lze zakoupit polotovar těsta na pizzu v prášku. Těsto důkladně propracujeme dle návodu a necháme chvíli v chladu odležet. Kdo dá přednost vlastnoručně připravenému těstu, může vyzkoušet následující recept.

Na čtyři porce potřebujeme: 500 g hladké mouky, 20-25 g kvasnic nebo sáček kypřícího prášku, 5 lžic olivového oleje, sklenici vody a špetku soli.

Mouku vysypeme na pracovní plochu, přidáme špetku soli a kypřící prášek.

Pokud použijeme kvasnice, rozpustíme je v troše teplé vody. Uprostřed mouky

uděláme důlek a opatrně do něj nalijeme kvasnice. Rukama těsto zpracujeme,

postupně přidáváme v malém množství vodu tak dlouho, až se vytvoří vláčné, ale

pevné těsto. Necháme je asi půl hodiny kynout.

Poté postupně přidáváme

olej a těsto deset minut důkladně propracováváme. Z hotové masy utvoříme čtyři

stejné bochánky, položíme je na vlhkou utěrku a necháme nejméně dvě hodiny

odležet.

Pak vyválíme na pomoučené ploše z každého bochánku kulatou placku silnou dle

libosti. Mezitím si připravíme základní rajčatovou omáčku. Asi nejsnadnější je

smíchat 600 g tomatového pyré s hotovou směsí koření na pizzu. Podle chuti

můžeme přidat sůl, bílý pepř a libovolné bylinkové koření. Hotové vytvarované

těsto potřeme asi půl centimetru silnou vrstvou základní rajčatové

omáčky.

A nyní přijde to nejdůležitější -podle nálady a zdrojů začneme

tvořit rozmanitou řadu výborně chutnajících druhů pizzy. Může to být například

pizza s černými olivami, papriková, pizza s ančovičkami, žampiónová pizza, s

tuňákem, chilli, s baklažánem, ale i hruškami, rozinkami, uzeným lososem a

podobně.

Pizzu pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi dvacet minut. Hotovou poznáme podle dohněda opečených okrajů.
Uvedeno ve spolupráci s týdeníkem Spirit

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video