Základní těsto na pizzu

Na čtyři porce potřebujeme: 500 g hladké mouky, 20-25 g kvasnic nebo sáček kypřícího prášku, 5 lžic olivového oleje, sklenici vody a špetku soli.
Mouku vysypeme na pracovní plochu, přidáme špetku soli a kypřící prášek.
Pokud použijeme kvasnice, rozpustíme je v troše teplé vody. Uprostřed mouky
uděláme důlek a opatrně do něj nalijeme kvasnice. Rukama těsto zpracujeme,
postupně přidáváme v malém množství vodu tak dlouho, až se vytvoří vláčné, ale
pevné těsto. Necháme je asi půl hodiny kynout.
Poté postupně přidáváme
olej a těsto deset minut důkladně propracováváme. Z hotové masy utvoříme čtyři
stejné bochánky, položíme je na vlhkou utěrku a necháme nejméně dvě hodiny
odležet.
Pak vyválíme na pomoučené ploše z každého bochánku kulatou placku silnou dle
libosti. Mezitím si připravíme základní rajčatovou omáčku. Asi nejsnadnější je
smíchat 600 g tomatového pyré s hotovou směsí koření na pizzu. Podle chuti
můžeme přidat sůl, bílý pepř a libovolné bylinkové koření. Hotové vytvarované
těsto potřeme asi půl centimetru silnou vrstvou základní rajčatové
omáčky.
A nyní přijde to nejdůležitější -podle nálady a zdrojů začneme
tvořit rozmanitou řadu výborně chutnajících druhů pizzy. Může to být například
pizza s černými olivami, papriková, pizza s ančovičkami, žampiónová pizza, s
tuňákem, chilli, s baklažánem, ale i hruškami, rozinkami, uzeným lososem a
podobně.
Pizzu pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi dvacet
minut. Hotovou poznáme podle dohněda opečených okrajů.
Uvedeno ve spolupráci s týdeníkem Spirit