Záněty, poševní mykózy a kvasinkové infekce: jak se jich zbavit? | E15.cz

Záněty, poševní mykózy a kvasinkové infekce: jak se jich zbavit?

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Máte za sebou opakované gynekologické záněty? Trpíte na mykózy a kvasinkové infekce? Berete antibiotika? Bylinkářka Venuše Studničková doporučuje: „Udělejte si intimní očistnou kůru!“

O své intimní partie byste měly pečovat nejen pravidelně, ale i velmi promyšleně. Chcete být přece zdravě krásné všude, ne jenom tam, kde je to vidět…

Bylinkové čaje


Vhodné jsou bylinky ve formě čajů z kontryhele nebo řebříčku, které se pijí třikrát denně. Pít můžete i speciální bylinné směsi na ženské potíže a existují i míchané bylinkové čaje pro těhotné ženy. 

Autor: Ženy - E15


Po celou dobu je třeba pití bylinek podpořit dalšími tekutinami kvůli snazšímu vyloučení škodlivin a propláchnutí ledvin. Pijte minerální vodu nebo čerstvě připravené zeleninové št'ávy. Omezte kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné. Bylinky je dobré pít i po dobrání antibiotik, jako prevenci proti poševním mykózám.

Sedací koupele


Zevně si můžete intimní oblast omývat roztokem z čajovníkového oleje, který dokáže ničit bakterie, plísně, kvasinky, dokonce se osvědčuje i proti potížím virového původu. Olej působí protizánětlivě, lehce znecitlivuje pokožku. V poslední době se velmi osvědčil také extrakt z grapefruitových jadérek.

Dá se užívat jak ve formě tablet a kapslí, tak zevně. Sedací koupel z extraktu grapefruitových jadérek (např. Citrovital), které jsou k dostání ve formě kapek je velmi účinná. Výtažek obsahuje bioflavonoidy a brání množení bakterií, virů a plísní. Při nepříjemném pálení a svědění se osvědčují speciální bylinné masti přímo určené na ošetření intimních partií.

OTÁZKY ČTENÁŘEK


Po těhotenství mě začala trápit kandida a s menšími přestávkami mě občas trápí dodnes, hlavně když jdu třeba s dětmi do bazénu. Pomůže mi nějaký bylinný prostředek?
Vlasta M., Děčín
Riziko tohoto nepříjemného onemocnění vzrůstá při hormonálních změnách během těhotenství, užívání antikoncepce a při cukrovce. Kvasinkové onemocnění pochvy bývá nejčastěji vyvoláno mikroorganismem Candida albicans, který je v malém množství přítomný v těle i za normálních okolností. Za určitých podmínek se ale rychle rozmnožuje a působí zarudnutí a zduření vaginální sliznice. Jako většina kvasinek a plísní bují v teplém a vlhkém prostředí, jaké je právě v pochvě. Kvasinková onemocnění pochvy se projevuje intenzivním svěděním genitálu, zánětem a zarudnutím oblasti rodidel, a nepříjemným výtokem. Pokud jste náchylná, měla byste preventivně užívat vaginální čípky s probiotiky. Obsahují totiž mimo jiné výtažek ze šalvěje, která zklidňuje a má i protizánětlivé účinky. S těžší formou kandidy se obraťte na odborníka.

Jaké bylinky doporučujete při léčbě mykózy?
Marie P. Roztoky u Prahy
Na léčbu mykóz je vhodný bylinkový čaj namíchaný z měsíčku, kontryhele, lopuchu, šalvěje a ostružníku. Účinnost této směsi je vyzkoušená a osvědčila se při léčbě u mnoha lidí trpících mykózou.



Prostředky intimní hygieny


Nepoužívejte k intimní hygieně obyčejná mýdla nebo chemické výrobky – narušují přirozené PH pochvy. Nahraďte je jemnými přípravky, které osvěží, působí antibakteriálně a zabraňují i tvorbě plísní. Nejúčinnější jsou intimní gely a pěny, obsahující výtažek z Aloe vera. Chrání především v „citlivých ženských obdobích“ a zklidňují popraskanou či poraněnou pokožku.

Autor: Ženy - E15

 
Pro intimní hygienu používejte výhradně přípravky určené k tomuto účelu. 

Úprava jídelníčku


Základem jídelníčku by měly být především zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky. Vyhněte se konzervám všeho druhu. Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení „nepřátelé“ kvasinek.

Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen, bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky. Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí, ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí. Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřete. Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě; mohli jste se mezitím přesvědčit, jak vám dělá tento způsob stravování dobře.

21. března 2011

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video