Zaostřeno na melouny | e15.cz

Zaostřeno na melouny

Lucie Černohorská

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Málokdo si dokáže představit parné letní dny bez melounového osvěžení, jelikož meloun dokáže skvěle zahnat žízeň a osvěžit. Ale co vlastně  víte o melounu? A uměli byste si jej „schovat na zimu“?

Je meloun ovoce nebo zelenina?


Tak schválně, dávali jste v první třídě v prvouce pozor? Je meloun ovoce nebo zelenina? Pokud jste skálopevně přesvědčeni, že meloun je ovoce „jak vyšité“, pak vězte, že jste vedle. Ale nebojte – rozhodně nejste sami, dokonce prodejní řetězce nás v tomto dělení podporují a melouny, pravděpodobně pod vlivem doslovného překladu (slovo „meloun“ pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“) řadí mezi ovoce.

Nenechte se zmást – meloun botanicky patří mezi zeleninu, přesněji mezi zeleninu tykvovitou (jeho blízkými příbuznými jsou tykev a okurka).

Autor: Ženy - E15


Není meloun jako meloun


Základní dělení je jednoduché – meloun vodní (červený) a meloun cukrový (obvykle žlutý).

Cukrový meloun si teprve hledá místo na našich stolech – prozatím se zabydlel v restauracích, kde se často podává v kombinaci s parmskou šunkou jako předkrm.

Náš starý známý „velký zelený míč na ragby“ patří mezi melouny vodní a oproti svému cca kilovému cukrovému bráškovi je o poznání větší – ten největší známý obr vážil 122 kg, ovšem ke konzumaci se nejlépe hodí asi 3 kg plody.

Autor: Ženy - E15



Melounem pro zdraví


Chcete-li zhubnout do plavek, nemusíte se melounu bát. Meloun obsahuje z 90 % vodu a na 100 g má pouhých 12 kalorií. Obsahuje vlákninu, a tak dovede zasytit, pomůže nám dodržovat pitný režim, je velmi bohatý na minerály a díky svým močopudným účinkům pročistí ledviny.

Melouny nám však pomáhají i zvnějšku – melounová maska výborně hydratuje pleť a působí také proti tvorbě vrásek kolem očí a úst. Její příprava je velmi jednoduchá: tenké plátky melounu necháme okapat a nanášíme na obličej. 


Jak vybrat ten správný kousek


Ne nadarmo se říká: „Do žen a do melounů nevidíš.“ I v tomto případě je potřeba vybrat ten správný kus, aby se člověk vyhnul zklamání.

Čím se vyznačuje zralý plod? Jeho stopka pomalu zasychá, při poklepu prsty zní lehce dutě (pozor, ne příliš dutě – pak je meloun nejspíš přezrálý) a pokud jej stiskneme v dlaních, pak vydává vrzavý zvuk.


Nechte se opít melounem


V českých luzích a hájích se těší stále větší oblibě recept na opilý meloun. Jak už sám název napovídá, jedná se o kombinaci alkoholu a melounu.

Výběr lihoviny závisí zcela na vkusu kuchaře, měl by to však být alespoň 38% alkohol (osvědčená je vodka a rum). Doporučený poměr je cca 1 dcl alkoholu na 1 kg melounu (lepší je méně zralý). Způsob tvorby se také kraj od kraje liší. Zatímco někteří se nechají inspirovat dlabáním dýně a vyříznou do melounu otvor, do něhož převrátí láhev a počkají, až se vstřebá, jiní si s opíjením této tykvovité zeleniny dají důkladnou práci a alkohol aplikují pomocí injekční stříkačky.

Ať tak či onak, pro důkladné vychutnání si tohoto alkoholického pokrmu je potřeba meloun na dva dny zavřít do chladu. Teprve pak se alkohol důkladně naváže na dužninu a meloun dostane ten správný šmak. 


Až se zima zeptá 


Možná, že vás při pohledu na předcházející recept napadá, že by právě takovéto osvěžení přišlo vhod na Silvestrovské oslavě. Jenže jak docílit toho, že meloun vydrží 4 měsíce?

Odpověď jednoduchá – je třeba zvolit složitější variantu plnění (injekční stříkačka) a meloun zakonzervovat. K tomu nám pomůže vosk (každou dírku po vpichu injekční stříkačky zakapejte voskem ze zapálené svíčky) a sádra (meloun obalte důkladně sádrou – je potřeba na melounu vytvořit celistvou 1 až 2 cm tlustou sádrovou krustu). Máte hotovo?  Pak už zbývá jen přenést meloun do chladného sklepa a o Vánocích či na Silvestra můžete servírovat.

Zdá se vám tento způsob přípravy poněkud krkolomný? Pak zkuste využít sterilizaci. Stačí sklenice naplnit kousky melounu (bez pecek), do každé přilít 1 dl rumu, 3 lžíce cukru a 2 plátky citronu, dolít horkou vodou a sterilovat 10-15 minut při 85 °C.

Autor: Lucie Černohorská
23. července 2009

Autor: Lucie Černohorská

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video