Zapékané pochoutky: Nechte se inspirovat | E15.cz

Zapékané pochoutky: Nechte se inspirovat

ZDROJ: Ženy - E15

Alena Štouračová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Nevíte co uvařit k nedělnímu obědu? Co třeba nějakou zapékanou dobrotu? Nechte se inspirovat a vyzkoušejte třeba bramborové suflé s bylinkami, zapékané žampiony plněné mletým masem, anebo zapečené palačinky přelité vanilkovou smetanou.

Bramborové suflé s bylinkami
Potřebujete: 5 velkých, ve slupce vařených brambor, 2 polévkové lžíce másla, 150 ml mléka, 100 strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, petrželku, pažitku, libeček, sůl, pepř, muškátový oříšek, tuk a mouku na vymazání a vysypání zapékací mísy.

Postup: Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přilijte k nim mléko a rozpuštěné máslo a přisypte strouhaný tvrdý sýr. Vzniklou směs promíchejte a ochuťte solí, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a jemně nasekanými čerstvými bylinkami. Dále vmíchejte žloutky a tuhý sníh vyšlehaný z vaječných bílků. Bramborové suflé dejte do zapékací mísy a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C a pečte zhruba 30 minut. Podávejte jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k masu.

Zapečený lilek s mozarellou a rajčaty
Potřebujete: 2 lilky, 400 g mozarelly, 2 konzervy sekaných rajčat, 1 cibule, 5 cl olivového oleje, hrst čerstvé nasekané bazalky, 100 g strouhaného parmazánu, špetka cukru, sůl

Postup: Lilek nakrájejte na kolečka, z obou stran jej osolte a nechte 30 minut odležet, aby nebyl hořký. Na olivovém oleji osmažte na jemno nakrájenou cibuli, přidejte sekaná rajčata, špetku cukru a soli. Směs nechte prohřát a pak ji odstavte. Z lilků následně osušte papírovou utěrkou vodu, obalte je v hladké mouce a osmažte na teflonové pánvi na minimu olivového oleje. Aby lilky nebyly příliš mastné, můžete je nechat okapat na papírové utěrce. Připravte si zapékací misku, v níž budete pravidelně vrstvit rajčatovou omáčku, plátky lilku a plátky mozzarelly. Poslední vrstvou musí být rajčatová omáčka, do níž zamícháte nasekanou bazalku. Vzniklou směs nakonec bohatě posypte parmazánem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 20 až 30 minut. Zapečený lilek s mozarellou a rajčaty podávejte s vařeným bramborem.

Kapusta zapečená s muškátovým oříškem a citronovou kůrou
Potřebujete: 500 g nadrobno pokrájené kapusty, 200 g na kostičky nakrájeného měkkého salámu, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 4 stroužky česneku, 100 g slaniny, sůl, pepř, špetku mletého muškátového oříšku, hladkou mouku na zaprášení, podle potřeby vývar a máslo na vymazání.

Těstíčko: 2 vejce, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 100 g polohrubé mouky, 1 hrnek mouky, sůl

Postup: Nadrobno nakrájenou kapustu poduste na rozškvařené, na proužky nakrájené slanině s cibulí, poté ji trochu podlijete vývarem. Až bude kapusta měkká, zaprašte ji moukou, přidejte se solí rozetřený česnek, špetku mletého muškátového oříšku a na kostky pokrájený měkký sálám. Kapustovou směs vložte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Následně ji zalijte těstíčkem připraveným z rozšlehaných vajec s mlékem, moukou, solí a citronovou kůrou. Pekáček vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte zhruba 40 minut. Zapečenou kapustu lze podávat jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem.

Zapékané žampiony plněné mletým masem
Potřebujete: 250 g čerstvých žampiónů, 150 g mletého masa, 1 vejce, hrst nasekané čerstvé bazalky, sůl, pepř, strouhaný tvrdý sýr na posypání, máslo na vymazání

Postup: Žampiony omyjte, zbavte noh a mírně vyřízněte vnitřek. Poté si připravte směs na jejich plnění. A to z mletého masa, na jemno pokrájených nožek žampionů, jednoho vejce, čerstvé bazalky, soli a pepře. Touto směsí plňte hlavičky žampionů, které následně pokládejte do máslem vymazaného pekáčku. Žampiony nakonec posypte strouhaným tvrdým sýrem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C zhruba na 20 až 30 minut. Jako přílohu k zapečeným žampionům můžete podávat s vařeným bramborem maštěným máslem a sypaným čerstvou pažitkou.

Nadýchaná banánová žemlovka
Potřebujete: 400 g vánočky, 5 banánů, 5 vajec, 2 lžíce rozinek, 2 až 3 lžičky mleté skořice, 2 vanilkové cukry, 2 kelímky zakysané smetany, 0,5 l mléka, rumová tresť, moučkový cukr, máslo na vymazání

Postup: Zapékací misku vymažte máslem. Vánočku nakrájejte na centimetrové plátky a banán na kolečka. Do zapékací misky postupně podkládejte plátky vánočky, namočené ve směsi ze žloutků, mléka a kapky rumové tresti. Vánočku vrstvěte s plátky banánu, které posypete skořicí a vanilkovým cukrem a pokryjete zakysanou smetanou smíchanou s rozinkami. Žemlovku vrstvěte tak, abyste ji zakončili plátky vánočky. Pečte ji přibližně 20 minut při 200 °C. Poté ji vyndejte z trouby a stáhněte teplotu na 130 °C. Na žemlovku navrstvěte tuhý sníh ušlehaný z bílků a moučkového cukru. Pečte ji dalších 10 minut, dokud sníh nezezlátne.

Zapečené tvarohové palačinky
Palačinky: 500 ml mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, olej na smažení
Náplň: 350 g polotučného tvarohu, 1 vejce, 2 vanilkové cukry, nastrouhaná kůra z poloviny citronu, 60 g rozinek namočených v rumu, mléko, máslo na vymazání

Poleva: 200 ml smetany na vaření, 1 vejce, 1 vanilkový cukr

Postup: Z uvedených ingrediencí vymíchejte těsto na palačinky, které usmažíte na oleji. Z tvarohu, vejce, vanilkových cukrů, citronové kůry, rozinek a mléka umíchejte hladkou náplň, kterou namažte palačinky. Palačinky poté srolujte a naskládejte do máslem vymazané misky. Zapékací misku s palačinkami vložte na několik minut do trouby předehřáté na 180 °C. Nakonec palačinky zalijte smetanou rozšlehanou s vajíčkem a cukrem a pečte je, dokud poleva neztuhne.

Autor: Alena Štouračová
27. března 2011


0:normal690:true:true KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

Autor: Alena Štouračová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video