Zatočte se zažívacími problémy
Problémy s trávením trpí zejména lidé se sedavým zaměstnáním. Na tyto obtíže má vliv i nepravidelné stravování, stres, kouření, pití alkoholu a užívání léků, především antibiotik.
1. Pohybem nejen proti stresu...
Dobrému zažívání prospěje, když se budeme držet zásad zdravého životního stylu, jehož základem je pravidelný pohyb. Můžeme tak například začít častěji chodit na procházky se psem nebo se spolu s kamarádkami zapsat do kurzu spinningu, jógy či zumby.
2. Vláknina jako prevence
Na kvalitní trávení má výrazný vliv také složení jídelníčku, v němž by měly být obzvlášť zahrnuty potraviny bohaté na vlákninu. Z hlediska rozpustnosti se vláknina dělí na rozpustnou a nerozpustnou.
Významným zdrojem rozpustné vlákniny jsou obiloviny, luštěniny, brambory a některé druhy ovoce a zeleniny jako například jablko, banán, brokolice a mrkev. Nerozpustnou vlákninu najdeme hlavně v celozrnném pečivu, v ořeších, semenech a otrubách.
Rozpustná vláknina pomáhá v prevenci střevních obtíží, funguje jako prevence zácpy a také zmírňuje hemeroidy. Nerozpustná vláknina zase snižuje hladinu krevního cholesterolu i absorpci cholesterolu z potravy. Rovněž účinně působí proti překyselení žaludku.
3. Na tekutiny nezapomínejte
Jestliže často trpíme zažívacími problémy, neměly bychom zapomenout ani na pravidelný přísun tekutin. Denně bychom měly přijmout dva litry tekutin, a to po menších dávkách. Optimální je pít čistou neperlivou vodu nebo neslazený čaj. Vyhnout bychom se měly kávě, alkoholu a sladkým nápojům jako třeba džusům nebo slazeným minerálkám.
4. Na zažívání přírodními prostředky
Na zažívání mají pozitivní vliv také probiotika, což jsou kultury živých mikroorganismů, které jsou u zdravého člověka běžnou a převažující součástí střevní mikroflóry. Probiotika, která se do lidského těla dostávají v potravě, nalezneme především v jogurtech a zakysaných mléčných výrobcích. Tyto přátelské bakterie podporují správný průběh trávení, udržují vhodné složení střevní mikroflóry a působí jako prevence zažívacích potíží, například plynatosti, nadýmání a zácpy.
Výborný doplňkem stravy, který pozitivně působí na trávení, je psyllium. Jedná se o semena jitrocele kopinatého, která obsahují vlákninu, jež má po rozpuštění ve vodě formu slizu. Tento doplněk stravy, který si můžeme zamíchat třeba do ovocného jogurtu, po požití v trávicím traktu nabobtná. Na vyšší objem následně zareagují střeva zvýšeným pohybem, dojde tak k urychlení a usnadnění průchodu potravy. Psyllium pomáhá především při zácpě, snižuje hladinu cholesterolu a je rovněž výborným pomocníkem při hubnutí, protože zpomaluje vstřebávání potravy a snižuje chuť k jídlu.
Autor: Alena Štouračová
13. října 2010
Související články:
První pomoc při zažívacích problémech (nejen) na cestách
Co jsou to probiotika a prebiotika?
Probiotika - užitečné potvůrky
Zdravější strava bez lepku
Rady bylinkářky: bylinky na zdravotní problémy
Málo pijete? Nezhubnete
Přírodní šťávy zvyšují imunitu